Chrissie Wellington slutar | Runner's World + Triathlon

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Chrissie Wellington slutar

Tri-profiler: 2007 undrade alla vem rookien var som vann VM i Ironman på Kona. Efter fyra VM-guld, världsrekord på Ironman-distansen meddelar nu en av de största kvinnliga triathleterna, 35-åriga Chrissie Wellington, att hon avslutar sin professionella triathlonkarriär på Ironman-distans.


Chrissie Wellington vann VM på Ironman Hawaii 2007 efter bara 10 månader som professionell triathlet. Och ett år efter att ha vunnit VM i sin åldersklass på olympisk distans. Segersviten fortsatte när hon vann VM 2008 och 2009 och hade nu blivit sportens triathlondrottning!  Några dagar innan VM 2010 års fick hon ställa in tävlingen på grund av sjukdom. 2011 återtog hon världsmästartiteln igen.

Wellington säger att hennes sista professionella tävling, Ironman Hawaii 2011, där hon tävlade med flera skador från en cykelkrasch två veckor före tävlingsdagen, är hur hon vill avsluta sin karriär. Hon kallar själv insatsen från den tävlingen som ”beviset på min styrka och inställning”.

"Som en idrottsman sökte jag den perfekta tävlingen. En tävling där jag fick gräva djupt mentalt och fysiskt och med tufft motstånd från mina konkurrenter. VM på Hawaii 2011 blev precis så, det blev det perfekt loppet. Min passion för sporten har inte avtagit, men min passion för nya erfarenheter och utmaningar är det jag söker just nu.

"Därför har jag kommit till den punkt där jag vet att det är rätt för mig att avsluta min professionella karriär på Ironman-distans. Självfallet har det inte varit ett lätt beslut, men jag att det är rätt sak för mig att göra. Min framtid kommer naturligtvis att innehålla sport och triathlon - men det kommer inte längre att vara det som mitt liv kretsar kring", säger Wellington. 

2009 slog Wellington Paula Newby-Frasers 17 år gamla rekord på Hawaii med tiden 8:54:02. Vidare slog hon världsrekord tre år i rad på Ironman-distans vid Challenge Roth, med bästa tiden 8:18:13 i juli 2011, vilket är gällande rekord. Wellington satte också det officiella rekordet på Ironman Sydafrika 2011 med en tid på 8:33:56. Wellington är också obesegrad i 13 tävlingar på Ironman-distans. 

Efter att ha tagit ett sabbatsår från sporten för att marknadsföra sin bok "A Life Without Limits" och jobba med välgörenhetsarbete och föreläsningar, förklarade Wellington hur hon kom till sitt beslut i ett uttalande:

"Under de senaste 12 månaderna har jag haft tid att reflektera och tänka, om mitt förflutna och naturligtvis även om min framtid. Att vara en professionell idrottsman har varit en av de största upplevelserna i mitt liv. Jag har uppnått mer än jag någonsin kunnat föreställa och varit lycklig lottad att resa till vackra platser, tävla med de bästa i världen och fått många vänner för livet. Det är upplevelser och minnen kommer jag alltid att bära med mig. "

I början av sitt sabbatsår, sa Wellington, "jag har gett absolut allt för Ironman under de senaste fem åren. Jag har alltid sett triathlon som en del av mitt liv och jag ser fram emot lite mer variation och balans genom att jobba med andra intressen och att spendera mer tid med min familj och vänner. "

Innan hon blev professionell triathlet arbetade Wellington för den brittiska regeringen som rådgivare för internationell utveckling och då med utvecklingsprojekt i Nepal. Hon är fortfarande involverad i välgörenhetsorganisationer och stödjer den internationella utvecklingen och ansträngningar att uppmuntra kvinnor och flickor att börja idrotta. Hon är ambassadör för Blazeman Foundation och rullar alltid över mållinjen, the Blazeman roll, till minne av Jon Blais, en triathlet som led av ALS.

Chrissie Wellington är känd för sin entusiasm och att alltid vara glad. Inte oväntat har hon fått smeknamnet The Smile. På Twitter heter hon @chrissiesmiles!(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjutton med siffror i fältet här

Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser