Ironman-yra i Kalmar | Runner's World + Triathlon

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Ironman-yra i Kalmar

Tri-tävlingar: Efter 18 år har Järnmannen Kalmar vuxit till Ironman Kalmar nu när tävlingen arrangeras för 19:e året i rad. Nu är det en stor interationell tävling, med dubbelt så många deltagare, varav över 30% är utländska deltagare. Samtidigt är det SM på Ironman-distans.


Hela staden har Ironman-inramning. Redan på infarterna några mil från Kalmar möts man av tävlingsskyltar. Ironman-organistionen är imponerade av den svenska tävlingsledningens erfarenhet och miljön. När de har varit här och tittat tidigare och fick se Ölandsbron så var det ett måste att ha med den som en ikon för Kalmar Ironman.

Kalmar Ironman har lockat till sig utländska proffs, som tex Jan Raphael, 2:a i Frankfurt Ironman i år och är här för att vinna! Japanskan Emi Sakai som kom 2:a på Ironman Cairns. Troligtvis blir det ett utländskt proffs som vinner tävlingen. 

Vem som vinner SM kan man spekulera i. Pontus Lindberg som vann förra året är skadad och kan inte vara med. Ted Ås är rutinerad i Kalmar och med två SM-titlar från 2005 och 2007. Efter att ha tagit SM-medaljer (på olika distanser)  14 år i rad är han sugen på att fortsätta den sviten. Erik Strand som gjorde en strålande debut på Ironman-distansen förra året när han tog silvermedalj. I år har han dock haft problem med skador. KJ Danielsson har presterat bra för landslaget på långdistans tidigare (4000m simning, 120 km cykel och 30 km löpning). Jonas Djurback kom 11:a på Nice Ironman i juni och gör nu sin andra Ironman i Kalmar. Jonas Colting är en av de som hållt på med triathlon på proffsnivå under längst tid i Sverige. Redan 1996 vann han i Kalmar och nu vill han vara med och kriga om SM-medaljerna. David Näsvik vann i Kalmar sist han ställde upp, 2010, och vill ge de andra svenskarna en match.

-"Trots en dålig start på säsongen med mycket sjukdom och cykelolyckor är jag i den form jag vill vara inför Kalmar Ironman. Den nya cykelbanan passar mig alldeles utmärkt. Med platt och blåsig bana kan det inte blir bättre. Lite orolig för kurvorna dock... Annars är jag mest orolig för hastighetsbegränsningen på 90 km/h nedför Ölandsbron” säger David.


David Näsvik

På damsidan står det mellan Helene Malmkvist och Åsa Lundström. Helene vann i Kalmar 2010 och tävlar nu för första gången i proffsklass. Helene ser fram emot ett starkt startfält. Åsa Lundström kom 2:a på Challenge Copenhagen 2011 och debuterade på Ironman-distansen i Kalmar 2010.

-”Hittills i år har jag kört tävlingar på sprintdistans och halv Ironman-distans, för att få fart och testa formen inför mitt huvudmål, Kalmar Ironman. Cyklingen är min bästa disciplin och med nya banan som är lite mer krävande och teknisk än den tidigare passar mig bra. Det är kul när det händer saker på banan och det är lättare att hålla fokus. Det gäller att hålla huvudet kallt och ha mitt eget tempo för att hålla ihop hela dagen” säger Åsa.


Åsa Lundström

Runners World Triathlon twittrar direkt från banan, följ oss på Twitter. Liveresultat går att följa via denna länk(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiofyra med siffror i fältet här

Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser