Cave & Jacobs vann Ironman på Hawaii | Runner's World + Triathlon

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Cave & Jacobs vann Ironman på Hawaii

Tri-tävlingar: Det var tuffa förhållanden när VM i Ironman avgjordes på Hawaii där Pete Jacobs (AUS) och Leanda Cave (GBR) kröntes som nya världsmästare. Jacobs, som kom tvåa förra året, tog sin första seger på VM. Australiensaren gick i mål på 8:18:37 efter att ha växlat ut på löpningen över sju minuter efter Marino Vanhoenacker, som ledde efter cyklingen. De senaste sex åren har en Australiensare vunnit på Hawaii. Cave hade ett stabilt lopp från start till mål och svarade på konkurrenternas attacker och kunde ta hem sin första VM-seger på tiden 9:15:54.


Jacobs vann över ett starkt startfält med bland andra förra årets trea Andreas Raelert (GER), Fredrik Van Lierde (BEL) och förra årets segrare Craig Alexander (AUS). Andy Potts (USA) var först upp ur vattnet för andra året i rad, men Vanhoenacker (BEL), Sebastian Kienle (GER) och Jacobs avancerade genom lavafälten på cyklingen och vid vändpunkten i Hawi var belgaren och tysken i ledning. Kienle fick punktering och Vanhoenacker tog ledningen till T2 och ut på löpningen. Han behöll ledningen i 25 km innan Jacobs, som hade snabbast löptid förra året, tog över ledningen. Jacobs säkrade resten av loppet kunde ta hem på ett övertygande sätt. 

"Det har inte sjunkt in ännu, det är lite surrealistiskt hur det hände," sade Jacobs efter loppet. "Jag var säker på att jag kunde göra det, men jag kan fortfarande inte tro det äntligen hänt."

Topp fem, herrar:
1. Pete Jacobs, AUS, 8:18:37
2. Andreas Raelert, GER, 8:23:40
3. Frederik Van Lierde, BEL, 8:24:09
4. Sebastian Kienle, GER, 8:27:08
5. Faris Al-Sultan, GER, 8:28:33


Pete Jacobs

Efter att ha slutat som trea på VM 2011 återvände Cave till Hawaii med en färsk seger på VM Ironman 70.3 i bagaget. Amanda Stevens (USA) var först upp från simningen, tätt följd av Meredith Kessler (USA), Gina Crawford (NZL), Cave och Mary Beth Ellis (USA). Det var en stark grupp, varav fyra Ironman-segrare under 2012, höll ihop på cykelsträckan längs Queen Ka’ahumanu Highway, tills Ellis, Caroline Steffen (SWI) och Cave drog ifrån och var först in till T2 och i ledning. Efter att Steffen satt tempot på löpningen och var i ledning blev det en tät strid de sista 5 km när Cave attackerade och var först i mål. Med segern är Cave den andra personen i Ironmans historia och första kvinnliga, att vinna både VM i Ironman 70.3 och VM i Ironman under samma år.  Storbritannien har vunnit VM de senaste fem av sex åren. 

"Det känns bra att behålla världsmästartiteln i Storbritannien", säger Cave. "Chrissie [Wellington] sade till pressen denna vecka att hon ville se mig eller Rachel [Joyce] (GBR) ta hem segern till Storbritannien och jag är stolt över att kunna säga att vi fortfarande innehar världsmästartiteln och hoppas vi kan göra det nästa år igen."

Topp fem damer:
1. Leanda Cave, GBR, 9:15:54
2. Caroline Steffen, SWI, 9:16:58
3. Mirinda Carfrae, AUS, 9:21:41
4. Sonja Tajsich, GER, 9:22:45
5. Mary Beth Ellis, USA, 9:22:57


Leanda Cave

Nästan 2000 atleter från mer än 60 länder och 50 amerikanska delstater var representerade vid VM i Ironman, som består av 3,8 km simning, 18 mil cykel och 42,2 km löpning på Hawaii. De tävlande var mellan 19 och 82 år. Den Emmy-belönade Ironman VM kommer att sändas på NBC den 27 oktober, kl 16:00-18:00 ET. Se www.ironman.com för mer information samt resultat. För mediarelaterade frågor, kontakta Jessica Weidensall på Jessica@ironman.com eller Patrick Alberts på Patrick.Alberts @ ironman.com.

Pressrelease från Ironman.com(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tolv med siffror i fältet här

Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser