Simma energisnålt med Total Immersion | Runner's World + Triathlon

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Simma energisnålt med Total Immersion

Tri-träning: Simning är en extrem tekniksport. Oavsett hur duktig simmare du är finns det alltid något moment att slipa på. Man har mycket att vinna om man kan förbättra sin teknik. Total Immersion, TI, är en metodik som börjar spridas i Sverige och har snabbt blivit populär bland triathleter. Nu vill man lära sig simma längre och snabbare med mindre energiåtgång!


Total Immersion kommer från USA och utvecklades av simtränaren Terry Laughlin för 30 år sen. Numera utbildar han coacher som blir certifierade i att lära ut Total Immersion. Total Immersion passar framförallt vid längre distanser men även sprinters kan snappa upp ett och annat som gagnar dem.

Vad är det för skillnad på ”vanligt frisim” och Total Immersion? -För mig är det som natt och dag att simma "vanligt" frisim som jag gjorde förr mot att simma TI. I TI simmar du med ett syfte, det finns en tanke bakom de olika delarna det består av. Allt hänger ihop men först behöver du bygga sten för sten och mycket handlar om balans och avslappning i vattnet, att reducera motstånd och få med core och kick på rätt ställe. Framförallt är det mycket stimulerande och fascinerande med TI. Det finns alltid något att jobba med och du kopplar bort allt annat för att fokusera på en sak i taget, säger Anna-Karin Lundin, Sveriges enda certifierade Total Immersion-coach.

Med Total Immersion involverar man hela kroppen, mer än bara armar och ben var för sig – höften involveras som en viktig del av stroket. Man kopplar in bål, armhåla, avslappnad nacke och så vidare och jobbar på en del i taget, till en helhet. Det gäller också att ta bort det motstånd som finns. -Kroppen vill sjunka av sig själv, endast lungorna vill upp, fortsätter Anna-Karin. Därför simmar man genom vattnet, inte på det. Allt ovanför vattnet är återhämtning. 

När jag själv får en lektion i Total Immersion får jag flera nya termer att tänka på. Eller som coachen säger ”det handlar inte om kondition, det är teknik”.

Simma brett för att få stabilitet och balans i vattnet. Tänk två breda spår, "wide tracks", att följa med simtagen. Hålla min ”laser” rak, det vill säga hålla huvudet still men avslappnat. Nacken ska vara lång och huvudet tungt. Dra ned på bensparken från de tre benspark per armtag jag har lärt mig. Här gäller en benspark per armtag. Diagonalt.

Anna-Karin använder Aqua-talk, en kommunikationsenhet, vilket gör det lätt att följa hennes instruktioner. Jag har ett head-set under badmössan där jag hör tydligt allt hon säger från hennes sändare.

 

Varför har Total Immersion blivit så populärt? – Det är ett smart sätt att simma avslappnat och tekniskt riktigt där hela kroppen är involverad. Folk får upp ögonen för Total Immersion och efter att ha testat får många en aha-upplevelser med sin simning. Men för att lära sig något nytt är det viktigt att ge det ordentligt med tid. Varje ny funktion sägs ta 100 timmar för muskelminnet att ta till sig. Som vanligt beror det på din egen insats som att fokusera på sin träning, låta någon titta på dig när du simmar, titta på filmer och så vidare. 

 Slutligen, varför är Total Immersion? – För att effektivisera din simning!(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioåtta med siffror i fältet här

Kommentarer


2013-01-23 19:36   AK Lundin

Johnny Widén, Luleå är också TI-coach. /Coach AK

 
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser