Svensk och tysk seger i Ironman Kalmar | Runner's World + Triathlon

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Svensk och tysk seger i Ironman Kalmar

När skandinaviens första Ironman-tävling skulle avgöras i Kalmar var det perfekta väderförhållanden vilket gav snabba tider. Med ny, publikvänlig bana hade det lockat 1600 triathleter att utmana sig själva på 3,8 km simning, 180 km cykling och 42,2 km löpning. Tysken Jan Raphael vann den historiska debuten och svenska Åsa Lundström var snabbast dam i mål.


Innan starten i Kalmarsund kl 7.00 välsignade prästen Anders Johansson tävlingen och skickade med budskapet ”may the force be with you on the swim, bike and run” till de tävlande. Och som brukligt vid Svenska Mästerskap följdes det upp av svenska nationalsången. Tusentals åskådare hade samlats och stämningen var magisk.

I vattnet låg strömmarna helt rätt och de vågor som brukar vara längst ut på banan var obefintliga. En nybyggd brygga skulle simmas under två gånger och en perfekt plats för publiken som kunde se simmarna på nära håll med cirka två meter ner till vattnet. Jonas Djurback var snabbt upp i ledning och drog tätklungan stora delar av simningen.  Först i T1 (=transition 1, växling simning till cykel) var dock favoriten Tysklands Andi Böcherer på tiden 48:15, tätt följd av landsmannen Horst Reichel (48:16) och Jonas Djurback (48:29). I damernas lopp tog ännu en tysk ledningen under simningen, Rebekka Essmüller (55:03), följd av Stine Möllebro, Danmark (56:32). Alla klarade maxtiden och den sista simmaren eskorterades av kanot och hejades fram av publik på land.

Cykelbanan gick över Ölandsbron och 10 mil för att avsluta sista delen i Kalmar. En sliten kliché är att ”man kan inte vinna en Ironman på simningen, men man kan förlora den...” stämmer ofta. Det blev varken Böcherer eller Essmüller som tog hem Ironman Kalmar. Böcherer förlorade sin ledning direkt i växlingsområdet medan Essmüller höll kvar sin långt in på cyklingen, tills tyskan Dana Wagner, som slutade som fyra i Ironman Austria 2012, hann ikapp.

Männens lopp var spännande med tysken Dorian Wagner i ledning fram till halvtid i cyklingen. En stor klunga låg strax bakom med Anton Blokhin, Andi Böcherer, Jan Raphael, Jonas Djurback, Horst Reichel och Andrey Lyatskiy. Bakom dem fanns svensken KJ Danielsson, redo för ett ryck framåt. Danielsson tog ledningen och blev den förste som avslutade cyklingen.

Löpbanan var på tre varv gick delvis genom stan, på gågator längs restauranger  och med en över 100 meter lång målraka till målet på stortorget. Publiken längs gatorna jublade när Danielsson sprang de första kilometerna av banan helt själv. När han saktade ned gick Raphael förbi. Den unge tysken, vars första och hittills enda Ironman-seger var vid Ironman Florida 2006, tog ledningen och släppte den inte utan var först över mållinjen med tiden 8:04:01. Han blir därmed historisk som vinnare vid den första Ironman Kalmar Sweden. Svensk Mästare blev Jonas Djurback som slutade fyra och satte nytt svenskt långdistansrekord när han slog Claes Björlings rekord med över fem minuter.

Bland damerna var 28-åriga Åsa Lundström periodvis så mycket som sex minuter efter Essmüller and Wagner på cyklingen. Under de sista 50 kilometerna kom hon i kapp Essmüller. Båda var in till T2 (=transition 2, växling cykling till löpning) sida vid sida med Wagner, som då var i ledning. Under löpningen knappade Lundström in på Wagner och vid 23 km kom hon i kapp och passerade henne några sekunder senare. Wagner som hade kämpat med en fotskada hamnade bakom. Stort publikjubel när Lundström tog hem titeln Ironman Kalmar Sweden samt blev Svensk Mästare.

Top 5 män:
1. Raphael Jan, Tyskland, 08:04:01
2. Wagner Dorian, Tyskland, 08:08:06
3. Reichel Horst, Tyskland, 08:10:12
4. Djurback Jonas, Sverige, 08:10:51
5. Blokhin Anton, Ukraina, 08:13:56

Top 5 kvinnor:
1. Lundström Åsa, Sverige, 09:13:27
2. Wagner Dana, Tyskland, 09:22:32
3. Sakai Emi, Japan, 09:34:36
4. Essmueller Rebekka, Tyskland, 09:39:02
5. Møllebro Stine, Danmark, 09:47:11

SM
Top 3 män:
1. Jonas Djurback, Lactat 3 sportklubb, 08:10:51
2. Karl-Johan Danielsson, Lactat 3 sportklubb, 08:21:04
3. David Näsvik, Stockholmspolisens IF Triathlon, 08:28:53

Top 3 kvinnor:
1. Lundström Åsa, Stockholm City Triathlon, 09:13:27
2. Emma Graaf, Stockholm City Triathlon, 9:51:50
3. Anna Melinder, Väsby, 10:23:32

Se fullständiga resultat här.

Ironman-organisationen är överväldigade av Kalmars arrangemang och rutinerade tävlingsledning. Länge har man velat ha en Ironman-tävling i Skandinavien. När dom varit i Kalmar och tittat på tävlingsplatsen var det klart att cyklingen måste gå över Ölandsbron. Det är en ikon för tävlingen! Man jämför Ironman Kalmar redan med de stora tävlingarna i Europa som Ironman Nice, Frankfurt, Klagenfurt och Zürich, vilket brukar ta ca 10 år att komma dit.
- Kalmar Ironman is defenentiley a shining star” säger Stefan Petschnig, Ironman Europe.

Tävlingen hade en maxtid på 16 timmar. Sista timmen mellan kl 22-23 var det Heroes Night vid målet med fulla läktare för att ta emot de sista kämpande in i mål. Ett stort fyrverkeri avslutade en stor triathlondag!(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettionio med siffror i fältet här

Kommentarer


2012-08-20 11:00   Jonas

Emma Graaf gick ju sub 10.
Hon kom väl tvåa på SM?

 
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser