Triathlon-VM till Motala 2015 | Runner's World + Triathlon

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Triathlon-VM till Motala 2015

Tri-tävlingar: Den längsta distansen av ITU's VM-tävlingar kommer att hållas i Sverige. Motala arrangerar VM i långdistans 2015.


-Vi är glada för att hålla mästerskapen i nya städer i länder som tidigare varit arrangörer, säger internationella triahtlonförbundets (ITU) president Marisol Casado enligt triahlon.org.        

Långdistans-VM i triathlon har tidigare gått två gånger i Sverige, båda gångerna i Säter, 1999 och 2004. Men nu kommer alltså de 4 kilometerna simning, 12 milen cykling och 3 milen löpning att hållas invid Vätterns strand.

Att Motala är ett starkt fäste för triathlon är sedan länge känt. Man har fostrat svenska legender som Joachim Willén (Sveriges enda manliga olympier) och Lena Söderqvist-Wahlqvist (VM-silver i långdistans 1998 och 2001, seger i Ironman Lanzarote 1999 och 2000), och man har Sveriges enda Riksidrottsgymnasium i triathlon. 

Bakom initiativet står Vätternrundan med Eva-Lena Frick (vd) och Micke Thorén (ordförande och en av Sveriges mest meriterade triathleter) i spetsen. Man lämnade in ett bud och med letters of support från bl. a. Europeiska Triathlonförbundet, Svenska Triathlonförbundet och Motala kommun och man ett ja från Internationella Triathlonförbundet. Detta innebär att man 2015 kommer hålla långdistans-VM som kommer att gå i anslutning till Vätternrundans 50-årsjubileum. Man har också ansökt om SM för 2013 och 2014, vilket beslutas om 18 november. 

2015 jubilerar Vätternrundan med sitt 50 genomförande och vi tycker att är ett fantastiskt bra sätt att fira genom att bjuda på ett arrangemang av den här arten. Vi vill bidra ännu mer till att sätta Motala på världskartan och samtidigt visa att organisationen för Vätternrundan har erfarenhet och kompetens att vara värd för ett så prestigefyllt och stort arrangemang som långdistans-VM i triathlon, säger Vätternrundans VD, Eva-Lena Frick.

– Ett VM i triathlon på långdistans kommer att passa såväl staden Motala som triathlon i Sverige. Svensk triathlon är i en stark utvecklingsfas och vi har nära och goda relationer till både Motala och Vätternrundan, säger Ola Silvdahl, generalsekreterare, Svenska Triathlonförbundet. 

Det här är fantastiskt roligt och kan vi ta hand om Vätternrundan kan vi ju klara det här, säger Camilla Egberth, ordförande i Motalas kommunstyrelse. 

Fakta långdistans-VM: 
4 kilometer simining - 120 kilometer cykling - 30 kilometer löpning 
Start, växling och målgång kommer att ske i närheten av Stadsparken i Motala.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosex med siffror i fältet här

Kommentarer


2012-11-01 22:29   Joel Vikner

Tänkte väll det :)

 

2012-11-01 21:28   (anonym)

Hej Joel!
Var lite otydlig, största eventet på ITU's långdistans arena.

 

2012-11-01 20:35   Joel Vikner

Hej Christine,

På vilket sätt är långdistans-VM den största distans av ITU's VM-tävlingar?
Mer än att du skriver det i din text.

/Joel Vikner

 
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser