Erika Rosenbaum | Runner's World + Triathlon

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Erika Rosenbaum

Snart läger!

Förra veckan blev en bra vecka. Hade förmåga att lyssna på kroppen och vilade en dag när det inte gick att komma igång, för att nästa dag känna att nu fanns det krut igen. Viktigt att känna skillnaden mellan att vara lite uttråkad och att vara trött. 

Att inte vara så sugen på ett pass händer ofta. Men jag vet att jag vill och att när jag väl är uppvärmd så vill jag inget annat än att vara just där och då. Det är bara den där trösklen innan som kan bli lite hög för mig men som helt klart är värd att kämpa sig över. Däremot ska jag inte fortsätta ett pass om jag känner att det är en kroppslig trötthet och utmattning. Då behöver jag mer återhämtning och har sannolikt slarvat med mina timmar under täcket. Måste sova ordentligt för att återhämta mig bra och förbereda mig på nästa pass. Blir bara pannkaka annars. 

Bästa passet veckan som gick var med Carro tur o retur Eriksdalsbadet. Vi sprang dit och hann avhandla viktiga ämnen, simmade ett effektivt kortpass, fikade (viktigast) och så sprang vi hem. Sjukt bra sätt att socialträna på! 

Kommande vecka kommer också gå i socialträningens tecken. Ikväll åks det på läger till Thailand och jag känner att det blir ett perfekt startskott för 2016. Jag ska inte klämma in hysteriskt många timmar för att sedan åka hem som ett övertränat vrak. Jag ska framför allt samla timmar i sadeln och simboosta. Löpningen blir bara upprätthållande och när jag kommer hem vill jag kunna fortsätta med mitt träningsprogram utan skavanker. Några dagar efter det så gör vi våra första tester att skicka in till Coach-Calle. Var fjortonde dag ska vi göra 5 olika tester som visar om träningen går åt rätt håll och inte sliter ut oss. 

Dels 20 min max test på wattbike, dels ramptest på löpband där vi succesivt höjer hastighet och 500 m sim på tid, men vi ska också springa och cykla i 1 h på en given puls för att få fram ett värde som visar hur utvecklingskurvan går. Gillar tester! Om de fyller en funktion och är återkommande såklart.

Idag la vi sista pusselbiten till vårt träningsupplägg också och gick igenom de styrkeövningar som Calle tycker att vi ska göra. Sjukt bra övningar och roligt med lite nytt. All styrka är inriktad på att göra oss till bättre triatleter. Vi tar inte hänsyn till styrka som kan vara bra för andra syften och hälsa :)

Glöm inte att skicka in ditt intresse till mig eller Sofie om du också vill göra tester och få ett upplägg med Coach-Calle. Fram till 1 dec kan du vara med i utlottningen här på bloggen, på Sofies blogg eller på instagram @erikarosenbaum @lanttolife och ha chans att vinna en powerprofil för ett tufft och starkt 2016.

Nu ska jag packa ihop och dra till Arlanda. Tjing!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-11-23 16:37


Annons

Nystart igen och utlottning av powerprofil!

Älskar nystarter! Varje måndag är nystart:

Ny vecka, nya möjligheter, ny chans att göra om och göra rätt!

Nya 100 dagar för nytt fokus, nya lärdomar och ny utmaning!

Nytt träningsår är också här och nya chanser att göra bättre ifrån sig! 

Ny möjlighet att göra sig själv nöjd! För det är det allt handlar om; att kunna ge sig själv en klapp på axeln :)

Så satans grymt också att man har hur många chanser på sig som helst och framförallt att man själv sätter reglerna. Dock är man ganska hård mot sig själv när det gäller att döma, men hårt är bra, då blir det inget meseri!

Som vanligt är jag tokpeppad så här års för att det börjas om på ny kula. I år är jag extra peppad för jag kör program och träning med min älskade parhäst Sofie Lantto. Vi kör inte alla pass ihop men vi siktar mot målet ihop, har samma upplägg, samma coach och samma måltid. Hur kul som helst att vi har chans att gå i mål samtidigt, om det vill sig väl och vi gör läxan ordentligt. Kommer bli kanon det här!

Vi kör helt fresh start med nya tester att utgå ifrån tillsammans med Calle Norell på Konditionsidrott.se. 

Calle är extremt proffsig och det jag behöver för motiavationen är att veta varför jag gör det jag gör. Han har förklaringar och vinklar på alla detaljer som verkligen motiverar mig till att sitta 2-3 h på trainern. Får jag bara mina varför så gör jag det jag ska! Det räcker inte med att få ett schema från ett proffs som vet hur receptet mot framgång lyder, om jag inte får en förklaring till varför jag ska göra det jag ska, och varför jag ska göra det vid ett visst tillfället. Calle har verkligen specialdesignat programmet för både mig och Sofie. Även om vi är väldigt lika och på många plan så har vi några saker vi behöver olika träning på och en del övningar som skiljer sig. Det känns proffsigt eftersom alla har olika förutsättningar, styrkor och svagheter. 

Så. Nu till en liten bonus: Vill du också vinna en powerprofil med Coach-Calle på Konditionsidrott.se?!

Kommentera varför just du skulle behöva det och var med på utlottning av proffs-test och utlåtande från coachen för att göra 2016 bättre, starkare och mer efektivt.

Mejla erika@wefixsports.se om du undrar nåt :)

Tjing!

Skriv ut Permalink Kommentarer (11)

2015-11-18 10:20


Detox/ Juica / Fasta

kärt barn har många namn! 

Nu har även jag testat på trenden att juica. Eftersom jag älskar att äta så är det inget jag funderat över så mycket tidigare men efter att ha startat upp med min 100 Days Challenge blev det inte lika drastisk skillnad. Människor i alla tider genom historien har fastat alltså måste det ju finnas uppsidor med dET som gör det värt att testa.

För ca 2 veckor sedan startade jag 100 dagar utan vitt mjöl och kött. (I somras körde jag 100 dagar utan alkohol och jag gillade konceptet med 100 dagar.)

Nu behövde jag komma back on track med kosten eftersom jag spårat ur med bakverk :) Alltså blev det perfa med nytt fokus. Jag är gift med en anan nytto-nazi så det blir liksom inga svåra förändringar, bara svåra beslut när det kommer till att avstå det mindre nyttiga EFTER det nyttiga....och mellan...  ;)

Jag började alltså med två veckor utan mjöl och kött. Nemas problemas! Matlagning med grönsaker är roligt och utmanande och känns fräscht! Barnen gilla vegetariskt också och det känns bra att fylla deras växande kroppar med kvalitativt bränsle. (Pasta och bröd går fetbort hemma hos oss, Matte tycker det är ovärdig föda 😉)

Smoothie brukar vi ha på frukostbuffén hemma så den rutinen sitter och då blev det lättare att byta ut måltider mot grönsaker och frukt i dryckform. Steg 2 blev Renare drinkar och téer efter att jag vant av kroppen vid att tugga under tre dagar.

Så här gjorde jag:

Torsdag: Bara smoothies och soppa på kvällen

Fredag: Smoothies och buljong. Te.

Lördag: smoothies. Te

Söndag: smoothies. Te.

Måndag: juice och smoothies med bara grönt

Tisdag: juice och smoothies med bara grönt

Onsdag: juice på grönt och bär och klar soppa

Torsdag: växla upp till matigare smoothies med banan och avocado samt soppor.

I min detox ingår kaffe. Nån stans går ändå gränsen!

 

Rent kroppsligt är det inga problem att inte tugga och äta. Det sitter mentalt. Så vant att bara stoppa nåt i munnen hela tiden. För min del som är typen av-eller-på så är det lättare att kapa ätandet helt än bara lite. Inte äta alls under en vecka känns fräscht och jag lär mig mycket om mig själv på kuppen. Man kan så klart fråga sig varför jag gör det här. Jaa. Jag gör det för att testa. Jag kan inte förespråka eller tala för en sak som jag inte upplevt själv. Och ska jag ha med det som ett alternativ till vlcd i ett upplägg som jag formar så måste jag veta vad det handlar om.

När jag gjorde tv för några år sedan kände jag att jag inte kunde coacha deltagarna i livsstilsförändringen om jag inte visste ordentligt vad de genomled. Jag gjorde deras sparsmakade diet på soppor för att veta hur det känns både mentalt och fysiskt att gå på vlcd (very low calorie diet). Ska jag hjälpa till måste jag ju veta hur det känns. Det var skitjobbigt...

Men när man väl vant sig efter ett par dagar så inser man att det inte gör något att vara hungrig delar av dagen eftersom man slipper blodsocker-svängningar och ändå är pigg. Högintensiva pass funkar inte men att röra på sig lugnt är ju inga probs. Passar bra så här års när jag ändå inte kör några lopp.

Jag gjorde på rätt sätt genom att trappa ner och starta upp fastan i steg också.

Jag kanske inte behöver göra en detoxkur men jag vill veta hur det känns. När jag ska coacha andra att köra 100 Days Challenge vill jag veta hur olika alternativ känns och hur jag själv löser olika situationen. Det blir liksom inte äkta annars.

Nu är jag mer redo än nånsin för säsongen 2016! Jag och Sofie Lantto drar igång träning mot Kalmar IM med Calle Norell på Konditionsidrott.se som Coach. Vi träffades idag och upplägget känns klockrent. Vi börjar med massa tester för att veta var vi står, vad vi behöver träna på mest samt vilka våra svagheter är och för att lägga upp vårt program. Gillar calles tänk att det blir bäst resultat om träningen blir individuellt anpassad utefter mina förutsättningar för att jag ska nå min fulla potential. Så peppad!!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-11-04 13:58


I Challenge You! #100dagarchallenge

Så grymt peppigt med 100 dagar challenge! Och sjukt kul att det redan är över 100 pers som hakar på nu! 

Jag vill att upplägget ska vara enkelt och anpassningsbart så att alla kan vara med. Det är roligt och motiverande att fokusera på något nytt under 100 dagar och även om man är elitmotionär så finns det ju alltid saker som man vet att man borde jobba på. 

Att börja tänka på att föra in en ny vana ger ringar på vattnet. Man blir mer medveten om sina aktiva val på fler plan och positiva effekter kommer på köpet. 

Alla kan alltså vara med. Så här gör man:

 • Man väljer vad man vill vara utan under 100 dagar och vad man vill ha med under 100 dagar.
 • Man skirver upp sig på veckobrevet och får upplägg varje söndag. Det går utmärkt att hoppa på tåget när som helst. Kostar inget.
 • Man kollar in @100dagarchallenge och fb och får inspiration, tips och pepp från fler deltagare.

I challenge you!!!

Och sist men inte minst:

Man utmanar en kompis! (om man vill)

Filma dig själv när du kastar godis/bullar/öl/cigg/snus/kött/mjöl/chips/läsk eller vad det nu är du vill få bort. Eller så filmar du något som har med träning/gång/löpning/sömn/bra frukostT eller vad du vill foka på att få till varje dag. Tagga den du vill utmana att göra samma och lägg ut med orden I chellenge you! Sjukt effektivt att vara fler som gör något tillsammans med sociala medier som bevakar ;) Tagga med #100dagarchallenge och dra igång! 

I challenge you! #100dagarchallenge

- I chellenge you!!!

Veckobrev  och inspirationslogg finns på wefixsports.se


Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-10-18 16:14


Snart på banan igen!

GAAAAHHH!!! Vad trist det är att inte vara frisk! Men man får lite perspektiv på livet och massa motivation till mer och effektivare träning. 

Fortafarnde kass i luftrören efter Barca och har inte kunnat röra mig en meter på över en vecka. Nyttigt för återhämtning och motivation. Det enda jag vill är att komma igång igen med styrka, simning, cykling och löpning. Jag är löjligt sugen på att köra slut på mig själv i spåret eller känna mjölksyran spruta ur öronen på trainern. Tankarna som gick att sälja P3:an och bara köra linjecykel i fikafart framöver har bytts ut mot att låta Maja ärva P3:an och ge plats åt en ny familjemedlem på två profilerade hjul ;)

Medan jag inte kan träna har jag dragit igång #100dagarutan och #100dagarmed i lite större skala. Mina senaste 100 dagar körde jag på egen hand utan alkohol och godis men nu tänkte jag att fler nog vill haka på. Man väljer själv vad man vill ha för utmaning under 100 dagar och vill man så sajnar man upp på veckobrev här  för pepp, trix och recept. Det finns även 100 dagar på facebook, insta och blogg. Jag tycker det känns som en bra period för en utmaning vare sig det gäller träning, mat eller motion. Häng på egen utmaning!

Personligen ska jag köra 100 dagar utan kött och vitt mjöl samt 100 dagar med 12000 steg/dag, 5-min-work-out och "on the hour 30" utöver dagliga träningen. SKa också se morgonjoggen en ny chans :)

Ingen kostnad så det enda man har att förlora om det skiter sig efter halva tiden är att man varit lite nyttigare eller tränat bättre under några veckor ;)

Prenumerera på veckobrev!

Förslag på 100 dagar utan:

 • chips
 • läsk
 • snabbmat
 • vitt mjöl
 • alkohol
 • kött
 • godis
 • bullar
 • instagram

Förlag på 100 dagar med:

 • daglig träning
 • 12000 steg/dag
 • bra frukost
 • 8 h sömn
 • löpning
 • styrka
 • lunchpromenad
 • vardagsmotion

Tjing tjong!

 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-10-14 17:11< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Erika Rosenbaum


Triathlon och Swimrun är mina verktyg för att motivationen ska vara på topp och för att jag ska ha energi nog att tugga på i livet. En IM om året håller min träning på perfekt nivå. Arrangerar Swimrun i Hellas som är en Ötillö training sprint och en grym tränings-tävling samt kul event. Har gjort tv-program om livsstilsförändring http://www.tv3.se/aldrig-mera-fet. 6 IM-finisher 5 Ötillö-finisher Instagram

Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser
Annonser