Erika Rosenbaum | Runner's World + Triathlon

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Erika Rosenbaum

Ironman Barcelona (IM Calella snarare)


Pre race:

På flyget på väg till Barca. Kan inte förstå hur grymt det faktiskt är att jag ska åka iväg på weekend med Sofie och Lisa, göra en ironman som ger mig ro i kroppen för resten av hösten och dessutom hänga kvar och göra ingenting en dag efteråt. Älskar't!

När jag förklarade för mig älskade svärfar som skjutsade mig till Arlanda hur lyxigt det är att ha möjlighet till en sån här resa slog det mig verkligen hur kul det är med hänget och gänget. Vi är väl 10-12 pers som ska parta på i Calella och eftersom mina #100dagar utan alkohol tar slut blir det ju också lite bubbel. Då kom jag på att det inte behövs alkohol för att ha kul med likasinnade Tri-kompisar. Kaffe och läsk går lika bra i de sammanhangen. (Sen om man vill tolka det som att alkohol bara behövs för att bedöva tristess i andra sammanhang, så får man väl göra det 😉)
Förutom att jag antagligen skulle behövt lite fler långpass och cykling i benen så är det nog ändå så bra det kan bli. Har fått med mig allt jag behöver, inte ont någonstans, frisk (tror jag, kliet i halsen hör ju till ;) och så har jag vilat upp mig riktigt mycket. Tror det är något som brister ganska ofta, att man inte vågar vila ordentligt. Nog många som toppar två veckor efter tävlingen istället...
Nu måste jag jobba på att först inte bli så besviken när jag kommer upp efter simmet. Jag vill inte tappa modet och glädjen bara för en dålig simtid. Måste bara tänka att "skitsamma, här är jag och ska cykla så fort jag kan utan att bli slutkörd och få ont i ryggen." Sen måste jag också känna lite stress på löpet och inte tänka "att det spelar inte så stor roll" måste ha lite kämparanda och tagga med glöd hela dagen. Oavsett form vill man ju gå i mål med känslan att man gjort det man kan för bästa möjliga resultat.
Än en gång måste jag förundras över att jag kan göra det här. Jag?! En vanlig trött morsa i förorten. Kan jag verkligen simma 3869 m, cykla 18 mil och springa ett marathon i ett sträck? Kan nån göra det...? 
Om man vill följa min dag på söndag har jag startnummer 504. Sofie har 549 och det är så löjligt kul att det finns en till typ som är som jag och som det är satans trevligt att hänga med. 
Post race 
På väg hem
Det blev ju uppenbarligen inte som jag skrev ovan. Kliet i halsen var inte inbillning. Sitter på flyget hem med ont i halsen och tjock i huvudet.
 Efter 12 mil på cykeln var det jobbigare än det brukar och så svartnade det för ögonen. Vid 15 mil vinglade det för mycket på cykeln så då var det dags att kliva av. Fick feber och tryck över bröstet senare så jag vet att det var rätt beslut. Inte värt att riskera att krascha eller få hjärtmuskelinflammation för en ännu en medalj. Lite tråkigt att inte visa barnen men har kompenserat det med exotiska kakor och nötter. Väger mer i deras  värld än en bit överprisad metall. 
Jag är varken den långsinta eller bittra typen så nu blickas det framåt mot nya mål. Så snart jag är frisk så är det nya tag och mer träning. Längtar! Det är väldigt mycket löpning som kliar i benen och vill ut :)
Men. Jag har haft the time of My life med Sofie och resten av de roliga träningspolare som var med. Sånna här resor älskar jag så det gör inget att det bara blev ett långt simpass och rejält långpass på cykeln. Jag har ju lite åsikter om tävlingen och organisationen.
1. Hur menar de när de säger ironman Barcelona? - Calella, som är den lilla staden loppet går i är faan inte ens i närheten av Barcelona. Som att lägga Ironman Stockholm i Västerås. Det var heller inte nån vidare mysig stad utan mer som en riktigt sunkig förort bara bestående av skabbiga hotell som inhyste fulla, tatuerade white-trash britter. Vi vände det såklart till något roligt och anpassade oss genom att inte direkt känna att man måste klä upp sig till middag. Hur Nirvana kan använda sig av Hotel Top Olympic till sina triathleter är en gåta. Det var så stökigt utanför fönstret och i korridoren att vi trodde folk befann sig festande i vårt rum. Helt galet... 
2. Hur tänkte man med logistiken? Målet låg 2 km från transitionarea och på havssidan av ett tågspår. Efter att man fått sin väska och kanske hämtat cykel var det ju få som orkade gå bort till målet igen. Varför inte ha målet lite centralt? 
Det hette också att duscharna i ett badhus var öppna för tävlande. Låst och stängt och inte en kotte som visste nåt om det. Minskade chanserna ännu mer att få tillbaka folk till heroes hour. Jag älskar alla glada funktionärer som hjälper till men de hade uppenbarligen inte fått information om hur något skulle gå till. Ingen race briefing så vad man än behövde veta så gick det inte att få annat svar än don't know...
3. Börjar tröttna på Ironman-organisationen som tar hutlöst betalt utan att leverera därefter. Som att man ska bocka och buga och vara tacksam som fått vara med. Vad hände med känslan att arrangera lopp för att vilja leverera en fantastisk upplevelse för betalande deltagare som förtjänar respekt och service, inte suckar som utstrålar att man ska foga sig in i ledet och hålla käften. Tar man bra betalt för en vara så måste man leverera den med kvalitet. Säger som min krögar-man: ge kunden vad kunden vill ha!
4. Banan finns det en del att säga om också. Simmet tyckte jag i o f s var härligt. Jag tycker om när det är lite vågigt och så. Tänkte inte så mycket på att det var motströms förrän jag såg tiden när jag kom upp. Jag hade ett kanon-sim men vågade inte ta i ordentligt med en liten låsning i ryggen. Så trist om det knyter sig på allvar så man inte kan fortsätta. Men förutom simmet så finns det massa åtgärder. För en motionär som jag så spelar ju det här med drafting inte så stor roll men för några av mina vänner som skulle vilja kvala så är det ju tvärnit ifall man vill kvala med egen prestation. Så många i täten som ligger i klunga. Det var mer regel än undantag och verkligen inte misstag utan beräknande belgiska klungor. För mig kvittar det förutom när de dundrar förbi utan  hänsyn med ett par millimeters marginal. Men bittert för de som vill till Hawaii som en riktig ironman, inte en klung-ironman som fått skjuts 18 mil och går ut på löpet med pigga ben. Blir liksom inte på lika villkor...
Bansträckning var borde varit två lite större varv på cykel istället för två längre och ett kort och löpningen skulle haft tre varv på 14 km istället för fyra. Lättare mentalt.
Nä, välj något annat lopp om ni klurar. Att dessutom tajma förkylningstider i svenska skolor med en IM är allt annat än optimalt :)

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-10-06 15:18


Annons

Gissa tiden!

Jaha. så var det det här med tiden... Vilka tider är rimliga att tro på inför söndag?

Å ena sidan har jag alltid en tendens att förminska mig själv och tro att jag är sämre än jag är men svårt att blunda för bristen på träningstimmar på träningskontot. Man får ut det man förtjänar som det heter, och jag är inget undantag. Ibland har jag förvånat mig själv och presterat över förväntan men underverk sker inte under en Ironman, kanske under ett marathon om alla pusselbitar ligger på plats, men en IM kräver så mycket.

Jag känner ändå att jag är så pass förberedd så att jag kan ha en bra dag utan att svimma, men det kommer nog inte gå så fort. Min dröm är att få göra ett lika stabilt lopp som jag gjorde en gång i Kalmar. Vill ha det som en jämn blodsockerkurva utan för mycket hattande mellan toppar och dalar. Vill ha så pass många alerta hjärnceller så att jag fattar att jag inte kan gå ut på IM-mara i 4.30 fart och tro att det håller... Och jag måste komma ihåg att inte pressa upp pulsen för högt på cyklingen för att hålla hela dagen. Och på simningen måste jag rätt och slätt komma ihåg att simma... brukar drömma mig iväg och glömma bort att ta i ordentligt...fegissim...

Om jag nu ska gissa tider så tänker jag mig följande:

Mitt bästa sim har jag gjort på 1.11 så självklart skulle jag vilja slå det men rimligt är nog snarare 1.15.

Att cykla snabbt tycker jag är läskigt men övar på det och när det är tidtagning glömmer jag bort att vara rädd så kanske landar på 6.10. Såklart jag kan komma under 6 h timmar om jag vågar släppa på och ligga i bågen men under vissa lopp tröttnar jag på att ha ont i ryggen och tar små pauser. Även om det är micropauser så drar det ju ut på tiden såklart..

Skulle ju gärna vilja springa under 4 h. Sprang senaste enskilda maran på 3.21 så man kan ju tycka att det skulle gå men man vet aldrig vad som händer under de där 4,2 milen. Även om man har pannben så kan kroppen säga ifrån på olika sätt.

Summering:

Bra dag: 1.10 + 6.10 + 4+10 vilket betyder en sluttid på 11.40 med växlingar men ärligt så kommer det säkert adderas någon timme på grund av värme och för lite träningn:)

Men kul ska det bli!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-09-30 10:49


Ladda Rosenbaum!!!

Nu är det nedräkning och fokus på hålla sig frisk!

Det är hostar och nysningar överallt så det är den största utmaningen. Formen är ju vad den är så här dags och inte mer att göra åt den än att hålla igång kroppen lite lagom och vila mycket. Kolhydratladdning känns det som att jag sysslat med hela sommaren med alla mina bakningar och efterrätter så den biten behöver jag inte oroa mig för. Energin finns lagrad så det räcker hela vägen från Stockholm till Barcelona. 

Det som är lite vingligt är att inte ha Henke Törn med på race-trippen. Alltid så tryggt att bara leka följa John med honom så blir det rätt. Han har alltid tänkt igenom allt noga och har en perfekt raceplan som täcker in varje dag från resdag till målgång. Hur ska jag klara mig på egna ben Henke? Var är mitt mat-och-sov-schema? Hur ska jag veta när jag ska fika, äta mellanmål, sova middag och meditera...? Va?!

Ni hör ju vilken prövning det här blir! Fatta att jag ska beställa mat själv på restauranger och välja från en meny utan att säga "jag tar samma som han"... Kan jag få en öppen linje för alla svåra beslut? Och var är Henkes syster Caroline som alltid sköter om all support?! Inte klokt det här...

Ja, ja, jag ska försöka klara mig själv. Vid min sida har jag ändå SoffiLantto! Vi ska med våra lätt virriga och inte alltid så välplanerade pannben ändå få till väldens bästa helg i Barcelona. Och vem står inte vid vår sida som supporter, materialare och "vetalltare" om inte Lisa Lantto!!! Vi är i satans trygga händer där! 

Vi har nästan fått till en bokning på ett hotell som vi tror är i rätt område. Vi har nästan fixat så att cyklarna kommer med på flyget ner. Vi är ganska säkra på att man får ha våtdräkt och att vi drar på fredag..

Nu ska vi få in sista biten i vårt kompletta pussel genom att toppa med en senior-spinning på sats. Sen är vi så jävla fit for fight. Bara lite rödbetsjuice på det så är saken biff!

Adios så länge! 

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-09-29 10:02


Bra skit på träningskontot!

Eftermiddagskaffet

Sitter ostressad och lugn med jordens skönaste känsla. Känslan som kommer efter hårda pass när man svettats ut rastlösheten och sprungit ifrån otåligheten. Andningen liksom suckar nöjt och det känns som "där satt den" utan att jag är trött av träningen. Jag prickade rätt, la mig på rätt nivå och det känns att det är sån träning som är den som ger avkastning när man fått in den på träningskontot. Jag vill ju verkligen inte behöva utnyttja krediten om två veckor när det är dags för race :)

Det är faktiskt mindre än två veckor kvar... Den här veckan får ordentlig träning också men nästa vecka blir det mindre mängd. 

Igår simmade jag med klubben mellan 21-22. Först kände jag att det är för sent men det har visat sig vara en ypperlig tid. Dels så är de tinte så mycket folk i bassängen då och dels så hinner jag med läxor och middag med barnen i lugn och ro innan jag sticker iväg. För mig funkar det bäst att ha fasta tider för simmet och kvällstid tar simmet ingen jobbtid. Bra och varierat pass igår. Behöver bränna ut lungorna ibland, inte bara veva på i komfortzonen:)

Idag på lunchen körde jag tröskelintervaller på cykel med löpning direkt efter. Det föll sig så att jag drog på dagens löpintervaller när jag ändå stod på bandet. Det var ändå inte tänkt att vara maxintervaller så jag kände att det här kommer inte slita för mycket. Sjukt skönt med kvalitet, men då måste jag vila ett dygn för att återhämta mig ordentligt. Vi får se.... Svårt när man har andan uppe ;)

Idag är det alltså 12 dagar kvar till IM barcelona vilket innebär dag 88 på min utmaning 100 dagar utan alkohol, godis, läsk och chips. Ingen big deal att skippa det men jag ser fram emot en öl i Barcelona efter målgång. Läsk och chips äter jag ändå inte och godis har det gått bra att ersätta med bakverk, så det spåret fortsätter jag på :)

Annars tror jag att mina nästa "100 dagar utan" blir utan kött. Vi äter för mycket kött här hemma och även om det är ekologiskt så är det inte bra att äta för mycket rött kött. Gillar också att vara fantasifull med grönsaker och då måste man ju vara det extra mycket. 

Sen blir det väl 100 dagar utan bröd och vitt mjöl... Men så redo är jag inte för den enorma utmaningen än. Surdegsbröd med smör är fööör gott.

Slutbabblat för idag :)

Tjing!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-09-22 16:13


Fack hösten

Vi kör väl sommar ett tag till!?


En vecka med inslag av riktigt bra pass och kroppen har gått med på det mesta. Känner mig pigg och förhoppningsvis kommer jag också känna mig laddad när det närmar sig start. Däremot vet jag for sure att jag är grymt laddad för nytt träningsår som följer efter IM och några veckors vila därefter. 

Sofie och jag fick till jordens bästa cykeltur igår. Det höll klockrent tills det helt plötsligt blev mörkt :) Men då kom snälla Marie och plockade upp oss. Det var liksom det enda tecknet på att hösten tågat in, annars var det en riktig bonusdag på bilfria vägar i Roslagen. 
Idag var ju också en riktig bonusdag. Hade tänkt ta ett sista utesim men så känner jag att det nog är onödigt att kyla ner sig så här nära loppet... Blev en skogen-dag med grillning och fika i solen istället med lugn löpning 10 km hem. När det är fint väder finns det inget jag hellre gör än aktiviteter som innefattar rörelse utomhus. Lika bra att inse och inte försöka sig på annat trams. Familjen funkar likadant så det synkar ju fint 😊 
Trevlig vecka!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-09-20 22:08< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Erika Rosenbaum


Triathlon och Swimrun är mina verktyg för att motivationen ska vara på topp och för att jag ska ha energi nog att tugga på i livet. En IM om året håller min träning på perfekt nivå. Arrangerar Swimrun i Hellas som är en Ötillö training sprint och en grym tränings-tävling samt kul event. Har gjort tv-program om livsstilsförändring http://www.tv3.se/aldrig-mera-fet. 6 IM-finisher 5 Ötillö-finisher Instagram

Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser