Erika Rosenbaum | Runner's World + Triathlon
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Erika Rosenbaum

Lyckorus!

Damn vad jag älskar rutiner, regelbundenhet och mittemellanväder!

Just nu är jag laddad och rusig trots att jag är lite trött. Känner mig på G igen efter att jag blev lite seg efter maran i Nice och sprang feelgoodpass på lunchen idag bland vårblommor i dugg. Har också mycket kul på G med jobbet och det är peppigt framför skärmen. Men framförallt har det flyttat hem en fluffig liten valp till oss. 

Allt sedan mina föräldrars gamla hund Ella svischade vidare så har jag längtat efter hennes sällskap och trots annorlunda inställning från min man så gjorde jag slag i saken och hämtade hem en ny liten Ella - fast den här heter Sally. Jag vet, mycket bök med en valp men det är det värt. Klockrent gemensamt engagemang för mig och barnen och sällskapet är astrevligt och mysigt. Förstår att folk har svårt att förstå hur jag som har en del att pyssla med kunde känna mig rastlös, men så var det. Trivs bättre nu med Sally runt benen när jag plockar, fixar, tvättar och lagar mat. Allt blir roligare. Har till och med börjat pyssla i trädgården. Och så har man en anledning till att gå ut och strosa runt med barnen :)

Simingen blir ju lite lidande förstås men planerna för swimrun-dog är storslagna så det tar jag och Sally igen till sommaren. 

Trevlig helg!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-11-21 16:26


Annons

Marathon-travelling

Nice-Cannes Marathon 

Premiär för en ny typ av maror!
Då var det dags att tillskriva sig gruppen Marathon-traveller.
Jag har ju kommit fram till att enda sättet jag har lust att resa på är med tydligt tränings- eller tävlingsfokus.
Alltså var det dags för en tripp till Rivieran. Med ett inledande Marathon, för att sedan känna lugnet och njuta av en paus från alla måsten för ett par dagar.
Både jag och matte har kommit dit att vi vet att en mara klarar vi alltid. Det gäller bara att förbereda sig på att tiden inte är fokus och att om man inte är toppad så blir det resultat utefter det. Inga konstigheter men det är lite svårt att gilla läget.
Fast det är dags att vänja sig vid det för det är ett grymt upplägg det här med Marathon-resor. Helt plötsligt är jag sugen på att se fler platser i världen genom Marathon. Nytt sätt att springa, och ganska skönt att slippa press på tid. (fast det faan så mycket roligare att gå i mål med ett pers). Stockholm Marathon i år blev på 3.21 och igår blev det målgång i Cannes 3.37. Tror jag kan lära mig en del av gårdagen och sedan anamma på snabbare lopp framöver. Gjorde allt rätt igår; sprang efter förmåga, åt och drack bra men måttligt och fick varken kramp eller ont i magen. Lite fegt sprunget kanske, men som sagt; fokus var upplevelse och framförallt lunch/middag efteråt utan att vara trött eller må illa.:)  Jag var pigg, glad och hungrig som en varg. Perfekt!
Kände mig stolt under loppet. Stolt över alla som är så satans duktiga och springer och tar ansvar för sin hälsa. Marathon över världen är riktigt grymt. Nästa år blir det Médoc eller Lausanne.
(Jag antar att det får bli två maror om året, en där jag ligger i och persar och en feel-good-mara. Det går ju inte att sudda ut tävlingsnerven helt ;)
Idag ska vi inte göra nånting!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-11-10 06:12


Jävla idiot!

Blev sjukt irriterad på generalsekreteraren för Friskis & Svettis igår.

Peter Wigert som han heter är verkligen ute och cyklar och man undrar ju lite om han är rätt person på sadeln... Läs artikeln här

Han uppmanar till minskad träningshets genom att "alla aktörer i träningsbranschen kan bidra till att minska träningshetsen" detta ska ske genom att minska exponering av "fysiskt krävande långlopp som exempelvis ”Ö till ö”" som han tycker " får oproportionerligt stort medieutrymme."

Okej, så fotboll, trav, hockey, tennis, golf är ok att visa? Men inte bedrifter som vanliga elitmotionärer åstakommer?

Även om jag jobbar för ett företag som säljer energi och kosttillskott för konditionsidrottare och därför är lite partisk så är jag också coach och hälsoinspiratör. Jag blir lycklig av känslan att jag lyckas få folk att träna mer. Att inspirera andra ger inspiration tillbaka och jag får upp ännu mer glöd för mitt fortsatta stretande. För är det någonting jag lärt mig så är det att man MÅSTE träna och röra på sig minst en timme om dagen för att fortsätta fungera. 

Ska vi då plocka bort all sport som kan riskera att förminska människor? 

Vi är många motionärer som inspireras av enastående prestationer. Det triggar till att göra mer, inte lägga skorna på hyllan. Jag var en helt vanlig morsa för 7 år sedan som joggade 10 min och hade många kilo övervikt. Enastående prestationer som en målgång i Ötillö eller en Ironman kan nog få folk att sätta en individuell dröm i verket. En egen dröm på sin egna nivå, men med inspiration från duktiga idrottare och motionärer runtomkring. Stora problemet är i så fall träningshets kopplat till utseende snarare än prestation.

Känns ju helt hopplöst att försöka uppmärksamma triathlon, löpning och swimrun mer om folk på höga hästar uppmanar till motsatsen. Jag är av åsikten att just de sporterna är grymma att uppmärksamma mer just för att fler kan identifiera sig. 

 Jag kommer som individ och genom mitt jobb fortsätta inspirera till träning och litar till människors egna kapacitet att sålla i medieflödet. Vi lyfter fram både elit och motionär. Det finns utrymme för alla i träningsvärlden! Vill man så kan man. Men det är var och ens egna val.

Det var bara det :)

Skriv ut Permalink Kommentarer (5)

2014-11-05 15:57


Ta bara av det du gillar!

Det är ju ett evigt snack om stress och sociala medier och att alltid vara tillgänglig och att ständigt hänga med. Vissa hävdar att sicial medier skapar stress och andra att stressen minskar av att ha överblick med hjälp av sociala medier. Vad som är rätt och fel är ju upp till var och en tycker jag. Jag gillar tanken på att folk inte ska lägga sig i varandras angelägenheter om man inte uttryckligen blir ombedd om en åsikt.

Mina tankar som kretsar kring ämnet är hur jag ser på saken och hur jag tänker. Kanske tycker fler att det är bra tänk men jag dömer ingen. Whatever makes you happy liksom :)

Jag får i alla fall uppfattningen att många inbillar sig att de måste vara delaktiga i mer än de är kapabla till. Om man ser livet som ett stor smörgåsbord med hur många rätter som helst kanske en hel del tror att man måste smaka av allt. Varför?

Ta bara det du gillar. Varför slösa utrymme i magen på det som är äckligt? 

Livet är för kort för att göra massa saker man inte har lust med. Det finns inte tillräckligt med tid för att slösa på det som inte är viktigast för dig själv. Även om man vill äta kakan och ha den kvar allt som oftast så måste man sålla.

Choose your battles! Kill your darlings! Du hinner inte med allt så gör en lista på vad som är prio och stryk resten. Även fika kan hamna högst upp, och är full giltigt som väl investerad tid :)

(Ja, jag fattar att man måste ställa upp på en del man inte har lust med men tänk ett extra varv om det verkligen förväntas av dig att närvara eller fixa)

Det var bara det! Tjing!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-10-29 16:58


Nailed it!

IntervallTisdag och monsterpass!

Träffar förvånandsvärt många som är grymma löpare men fortfarande inte kör intervaller. Intervaller är inte bara det som lyfter löpningen till nästa nivå utan också en skönt behaglig urblåsning, mental medicin och psykisk balsam. 

Variation är a och o tycker jag för att inte hamna i en fart man aldrig tar sig ur, för att inte nöta mekaniskt, för att bli mer framgångsrik och för att det ska bli roligare. Tre nyckelpass i veckan; intervaller, tröskel, långapss skriver nog de flesta under på.

Men även intervallerna ska varieras i tempo, duration och underlag. Viktigt är att ha fräscha ben och återhämta sig ordentlgit efteråt bara. Man kan köra kort och hårt, längre tröskleintervaller, backintervaller eller mindre strukturerad fartlek. Värm gärna upp med löpskolning, dynamisk stretch och stegringslopp. Löpskolning för att pränta in ett mönster i hjärnan som kommer till pass under själva löpningen och har som syfte att förbättra tekniken. Jag gillar också att röra på mig i olika led för att stärka upp. Dynamisk tretch är att sträcka ut rörligt. Att tänja musklerna inför jobbet. Statisk stretch efteråt. Och stegringslopp för att koppla in fart i kroppen inför passet. Lätt som en plätt :)

Jag körde en kombo igår. Ett av mina älsklingspass. 

4 km uppvärming

6*50-55 s backe

2 km tröskel

6*50-55 s backe

2 km tröskel

3 km nerjogg

Det tar sin lilla tid men jag får med massa bra! Ordentlig uppvärmning eftersom jag är som ett gammalt koleldat kärring-lok. Jag behöver 22 minuter för att komma bort från känslan att löpning nog inte är min grej... Vilan mellan backarna är jogg ner och setvila 2 min. Sjukt skön känsla i kroppen efteråt och glad mamma med lång stubin :)

Ledordet var kontroll igår. Kotroll för att andra setet skulle gå fortare än första men med planen att släppa fri kontrollen på två sista backarna. Planen att köra tröskel i marathonfart sket sig i stundens hetta och gick nog snarare i halvmarafart...eller lite snabbare ändå kanske... Första backen kändes apjobbig och gick på 56 sekunder men ökade efter varje och slutade på 52. På andra setet hade jag fått sällskap och öppnade upp på 52 och avslutade på 44 sekunder med spyan nära. Älskar att få ta i!!

Nailed it!

Det var sista hårda passet inför Nice-Canne Marathon nästa söndag. Kommer köra mer kort och hårt nästa tisdag men vila ganska mycket dagarna inför. Blir nog inget pb men ska väl i mål på 3.25 i alla fall. 

Tjing!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-10-29 12:46< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Erika Rosenbaum


Jag är triatlet och hälsouppmuntrare med ett hjärta som slår extra för swimrun. 2012 så myntade jag begreppet SWIMRUN samt blev Livsstilsförändrings-coach och programledare för ”Aldrig mera fet” på TV3 play. http://www.tv3.se/aldrig-mera-fet . Jag representerar det folkliga triathlon och går igång på att få med fler folk på tåget – Kan jag, kan alla liksom! - 6 IM-finisher - 4 Ötillö-finisher InstagramEtiketter


  1. > Om mig

Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser
Annonser