Erika Rosenbaum | Runner's World + Triathlon
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Erika Rosenbaum

IM kalmar

Att det ska vara så jävla svårt att få till det! 

Det blev 20 min långsammare än mitt tidigare pers. Sjukt irriterande men inget att skylla på. Cyklar bara på en nivå som upprätthåller cyklingen, inte utvecklar och så gjorde jag lite rookie-mistakes på löpningen så att jag fick håll och mådde pyton.
Allt kändes ändå väldigt bra inför starten. Har problem med ryggslutet som är lite i obalans tillsammans med sätesmuskulaturen, men kände att det kommer nog gå fint ändå. 
Körde värsta bästa yoga-stretch-uppvärmningen med Sofie Lantto före start som var grymt för hela kroppen. Simstarten var rullande och gjorde att vi slapp fiskstim i början. Blev sååå mycket bättre och det var sjukt peppigt att ha Sofie i sällskap ända tills det var dags att börja veva. Starka Karin Linnersund anslöt också och piggade upp stämningen. Typ 7.10 dök jag i, i slutet på 1.10-gruppen, eftersom jag ville simma på ca 1.15 och tänkte att alla snabba simmare kan simma först och så kommer jag efter. Vet inte inte hur resten av gruppen resonerade men jag simmade förbi ung 400 pers. Idioter! som inte har själviskt, tänkte jag och ville slå till alla som låg i vägen. Simningen gick skitbra och jag kom upp på 1.11. Det levde jag på nästan hela cyklingen som inte gick lika skitbra. Det var tungt och ryggen var hopplös. Motvinden man mötte på sina håll var hemsk och det tog faan aldrig slut. När jag väl kom in för växling hade det gått en kvart-20 min längre än jag tänkt det. Suck men nu var det bara löpningen kvar. Fast tung cykling gör tyngre löpning... 
Visste ju att jag måste hålla igen i början för att hålla ihop så varför gjorde jag inte det då?!!! Efter 19 kom håll som aldrig släppte ( jävla klantskalle) och snart efter det illamående. Var tvungen att gå jättemycket. Till slut spy i en buske och tuppade av samtidigt. Men då vägrade jag bli avplockad när det bara var 6 km kvar. Då kom Petra springandes och gav energi till resten av loppet. Jag kunde öka och avslutade sista 4 starkt i alla fall med en spurt på 2 km i slutet :)
Summering: 
Bra simning
Måste cykla mer och bättre
Fixa ryggen, stärka upp
Spelar ingen roll hur bra löpare jag är, Ironman-löpning är något helt annat.
Ironman Kalmar 2012 
1.23
6.21
4.46
total: 12.38
Ironman Kalmar 2014 
1.11
6.24
4.22
Total: 12.04
...så bättre än senast jag körde samma bana i alla fall :)
Nu laddar vi om och tar sikte mot Ötillö hörrni! Tack alla fina snälla människor som hejjat och lyckönskat och grattat. Gulliga ni är som bryr er! Kram!

Skriv ut Permalink Kommentarer (2)

2014-08-17 15:31


Annons

Snart start och så här funkar det praktiska under loppet. I korta drag...

...guiden man får från organisationen är typ 500 s lång.

Snart är det dags!

Imorgon kl 7 startar jag min 6:e fulla Ironman och ska simma 3860 m, cykla 18 mil och springa ett Marathon på 42,2 km.
Jag har startnummer 236 och man kan följa mig på http://eu.ironman.com/sv-se/triathlon/coverage/athlete-tracker.aspx?race=kalmar&y=2014#axzz3AULvOP1P
Cykeln är incheckad, cykelpåsen upphängd där den ska vara och löparpåsen där den ska vara.
Före start tar jag på mig våtdräkten över tävlingsdräkten och lämnar överdragskläder och det jag vill ta på mig efter målgång i en vit påse med mitt nummer på. Den slänger jag i en bag drop och får tillbaka i målet.
Efter simningen springer jag upp ur vattnet och hämtar röda cykelpåsen och kutar in i ett tält. Där kränger jag av mig våtdräkten, tar på mig hjälmen, glasögonen, nummerlappen och rycker med mig cykelskorna. Simmössa, goggles och våtdräkt pular jag ner i påsen och kastar i en bag drop. Jag springer till cykeln och drar iväg.  
Efter cyklingen hänger jag tillbaka cykeln på stället och springer bort till löparpåsen och in i tältet, av med hjälm och byte till löparskor samt på med keps och få med några gels. Ner med allt i påsen och kasta i drop bag....och så var det bara maran kvar!
Sen målgång! Förhoppningsvis under 11.30. Efter det duscha, äta, snacka skit och ta en öl. Det bästa med Ironman alltså :)
Lycka till alla mina vänner som kör imorgon och tack till alla er som hejar på efter banan eller i sociala medier. Kul att sporten engagerar och att den växer.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-08-15 21:36


Nyårsafton

För en långdistans-triatlet är A-race nyårsafton.

Vårt år är lite som det kinesiska, alltså svårt att fatta om man inte är med i gamet. Jag är alltså i slutet av december nu kan man säga, och håller på att beställa hummer, kyla skumpa, bestämma meny och upplägg för festen. Bordsplaceringen kommer bli lite som lappar i hatten. Jag hamnar där jag hamnar helt enkelt men jag vet att sällskapet är världklass, även om inte själva minglet kommer igång förrän efter efterrätten...

Liksom årstider är triathlon-året uppdelat i perioder eller säsonger. De skiftar för varje triatlet beroend på när man har sin nyårsafton. "Årstiderna" har olika fokus som uppbyggnad, fart, distans och veckorna i sig brukar också vara olika. Det är alltså variation som gör grejen, liksom vädret över ett kalenderår och oftast har vi i Sverige "sommarlov" i oktober-november för att reparera oss och ladda om batterierna och ta sikte mot nästa mål. 

Året kan alltså ha olika perioder med olika fokus, veckorna kan också förslagsvis ha olika belastning där man trappar upp träningen under tre veckor och tar det lugnar den fjärde för att "hämta hem" det man gjort, alltså återhämta sig ordentligt för att bygga upp och inte slita ner. Variation tycker jag är ett nyckelord hur som helst :) Liksom planering och mål.

Först bestämmer man mål, alltså när man ska fira nyårsafton. I mitt fall är det på lördag i Kalmar. Sedan planerar jag upp träningsåret, eller ja, alltså Björn Andersson gör det åt mig. Han planerar perioderna och hur själva passen ska se ut och tillsammans planerar vi in när de ska ske. Man får tänka ut hur mycket tid man kan lägga ner innan man planerar struktur och försöka hitta basveckan, alltså hur man kan tänka sig att träna vecka ut och vecka in utan att bli stressad. 

Nu sitter jag och planerar sista veckan, samt hur jag vill ha loppet på lördag. Jag gör alltså en race plan - nyårsmenyn typ. Man bör få i sig mellan 60-90 gram kolhydrater/h. Ett gram/kg kroppsvikt/h i mitt fall 61 g/h

- gel, chomps, bloks och bar som motsvarar ca 30 gram/h

- 1 dl vätska var 10:e minut - typ en flaska sportdryck som är ca 29 gram kolhydrater

- Få i mig elektrolyter - GT-tabletter eller saltsticks eller dryck och gels med elektrolyter.

- Få i mig varierat både med och utan koffein. Koffein kan nästan inte överdosseras och tappar inte verkan om man får i sig det tidigt. Love koffein.

- Få i mig produkter med BCAA för att nedbrytningen som sker ska minimeras. Love BCAA/aminosyror.

En enhet för mig är en gel, en halv påse GU chomps, en förpackning Bloks, en halv Clif Bar och består består av ca 20-23 g kolhydrater. Behöver tänka i enheter för att inte snurra bort mig då hjärnan är smått lobotomerad under lopp. 

Så här exakt blir upplägget:

Cykel 6 timmar:

1. En flaska + 1 gel + 2 chomps

2. En flaska + 1 bloks + 1/4 clif bar

3. En flaska + 1 gel + 1/4 bar

4. En falska + 1/4 bar + 1 bloks

5. En flaska + 1 gel + 1/4 bar

6. en flaska + 1 bloks + 2 chomps

Löpning 4 timmar:

ca 0,5 dl sportdryck vid varje station. Om man räknar i runda slängar varje kvart blir det bara 12 gram kolhydrater/h så där behövs minst två gels/h utöver sportdryck. 

Älskar planerandet och när jag ändå håller på så ska jag gissa mina tider.

Bästa möjliga dag:

Sim 1.14.30

Cykel 5.59.00

Löp 3.59.00

Vilket ger 11.30 en chans.

Men mer rimligt:

Sim: 1.19

Cykel: 6.10

Löp: 4.05

...men då är jag i alla fall under perset som är 11.45 :)

Ok, nu laddar och peppar vi gärnet!!! Ses på lördag!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2014-08-11 22:50


Tränar som en normal person

Den här veckan trappas det ner. Inte mycket träning alls... Så här känns det att att leva ett normalt liv...

Nu är träningen gjord inför Kalmar och det blir som det blir.
Igår var det tisdagsintervaller med TT och ett kul kvitto med det. Först körde vi ett ganska hårt simpass med bästa Coach Mike som dikterade passet. Tog i för kung och fosterland som man liksom gör tillsammans med andra och när någon säger åt en. Helt slut med lite kramp i låren var det bara att ladda om för löpning. På schemat stod som tur var endast 3*1000 med 90 sekunder ståvila fast under uppvärmningsjoggen kände jag att planerat 4.15 tempo skulle bli tufft. Benen var tunga och stela och jag klurade på att fortsätta värma upp lite extra och springa på egen hand, men så stod jag ändå där och tryckte igång min klocka med alla andra.
Och att man aldrig lär sig. Att sätta igång en tidtagning är som att slå av dålig känsla och slå på autopilot. Kände att Kristina var stark så jag la mig tätt bakom henne men hon var smart inför fjällmaran på lördag och slog av på takten för kortare intervaller. Jag såg Saras rygg precis framför och tänkte att va faan; jag ser hur länge det håller och så höll jag i henne hela vägen. Kändes helt sjukt att det funkade och första km klockade vi på 3.41 min. Nästa intervall gick ännu snabbare på 3.35, men att fortsätta efter tredje hade nog inte gått. Ha! Jag som egentligen inte kan springa snabbare än 3.55 på en km. Så sjukt kul att kunna springa lite fort for once och jag ser fram emot att springa lite mer framöver och våga ta i ordentligt. Tisdagspassen med Terrible Tuesdays är verkligen veckans höjdpunkt och tänk att jag blev veckans batman. det ska löna sig att ta i!
Ska göra lite åt tekniken i höst och ta hjälp av Carl Norell på Konditionsidrott.se för en uppladdning för 2015. http://konditionsidrott.se/coaching/coaching-inom-lopteknik/ Fatta snabb jag kommer bli då!
Idag blev det punka under cyklingen som katastrof-trist avslutning på ett pass jag egentligen inte orkade göra. Men lätt glömt och ännu tid kvar att cykla några mil för att känna att allt sitter. Hade självklart ingen extraslang med men såg min chans att testa skumsprejen. Skumsprejen såg sin chans att hamna överallt utom i slangen och då kändes det ändå som att genrepet inför en punka på tävling var välbehövligt. 
Ett fyrklöver på min vägg var i alla fall två möten med två älskade vänner från förr på två dagar. Hur kul som vaddå! 
I måndags när det var bikram-cykel på Ekerö chansade jag och svängde förbi ett hus i Kungsberga där jag vet att min storebrors gamla flickvän, min största idol, Vera bor. Hon var hemma och fyllde första biten av styrketåren inför lördag. Har väldigt sopigt självförtroende i vågor men då hjälper att tänka på positiva människor i min närhet som säger positiva stärkande saker.
Ytterligare påfyllning fick jag från min gamla bästis Lina som jag träffade igår och det var som att tiden stått stilla och som att vi skulle kunna fortsätta prata prata prata utan uppehåll i veckor för att fylla igen senaste 18 åren. Så! Nu ska jag tänka stärkande tankar och inte låta mig försvagas av neggiga folk och dissiga tankar om mig själv :)
Imorgon är det dags för favorit i repris Swimrun i Hellas igen! Det mina vänner är stärkande för själen och fyllt med möten som lyfter humöret till skyarna.
Träna smart!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-08-06 22:42


Pusslar och försöker

Om det är svårt att få ihop tiden under terminerna, är det ingenting jämfört med sommarlovet och man själv jobbar!

Jag sitter på kontoret 8-17 och resten av klanen är hemma. Att föreslå en tur på tempon efter jobbet är väldigt opoppis. Jag vill i o för sig inget hellre än att hänga med barnen men gillar blocktänket: Jag jobbar och tränar 24 h om dygnet i tre dagar och så möter jag upp familjen och kan koncentrera mig på dem på heltid resten av veckan. Att försöka smyga in 15 h träning under en vecka när alla är lediga går inte ihop. 

Men det är ju det som är livet och alla tampas vi med liknande pussel. Kanske blir lite väl mycket fokus kring träning vid middagsbordet när vi närmar oss Kalmar, inte askul för de som inte är lika hooked som jag. Även om jag inte har någa högre ambitioner så vill jag göra mig själv rättvisa och vara så stabil som möjligt i Kalmar och då blir det kanske lite väl mycket fokus så här års. Nästa vecka är jag dock solo under jobbdagarna och ska maxa ledig tid med träning och tävlingssnack med likasinnade. Trappar dock ner träningen men simma kan man ju alltid :) Och springa o cykla lite lagom långt och lite lagom snabbt. 

Idag fick det bli spinning på lunchen för att få cyklingen gjord. Dock fortfarande hög på stämningen sedan igår när vi körde intervaller med simning före. Sån härlig energi och så upplyftande med massa andra som också gillar träning och triathlon lika mycket. Spelar ingen roll att man är på olika nivå tycker jag, finns utbyte ändå.

Nu ska jag transportcykla på tempon hem för att få lite sadelvana i alla fall :)

Tjing!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2014-07-30 17:52< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Erika Rosenbaum


Jag är hooked på triathlon efter att jag tog tag i mitt liv 2007 och började springa. Gjorde En svensk klassiker och blev träningsfrälst. Sadlade om till pt, löpcoach och kostrådgivare med eget företag och myntade bla "swimrun", blev "hälsouppmuntrare" och gjorde ett Tv-program på TV3 om livsstilsförändring. http://www.tv3.se/aldrig-mera-fet . Föreläser om livsstilsförändring och motivation och älskar när folk reser sig från soffan och för ett mer aktivt liv. Jag skriver om min träning och alla roliga tävlingar jag får vara med om. Kan jag, kan alla!.. men det är ett pusslandet att få ihop livet med heltidsjobb, fyra barn och timmarna i funktionskläder :) Hoppas jag kan leverera ett och annat motivationstips eller inspirerande pass. Bilder på insta: InstagramEtiketter


  1. > Om mig

Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser
Annonser