Erika Rosenbaum | Runner's World + Triathlon

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Erika Rosenbaum

One, two, stretch

Behöver komma igång med simningen och förra veckan drog jag på mig baddräkten för att börja räkna kakelplattor igen. Året som gått har inte blivit så värst sim-berikat och det skulle kännas bra att hitta tillbaka till bra simning. Tänk vad fort det går att tappa formen. Trodde knappt att jag skulle orka simma 200 m i sträck... Kanske bra att känna botten-nivå för att man ska vilja undvika att hamna där igen. Men jag har känt mig stressad över simningen för den kan ta lite lång tid och jag har värdesatt mina få sovmornar för högt för att sticka iväg i ottan på helgerna. Men nu tror jag mig vara både pepp och pigg nog för att sticka iväg några tidigar mornar eller hitta en lunch i veckan när jag inte kör företagslöpning. Allt går ju i perioder, en känsla eller situation är ju sällan konstant. Yttre och inre omständigheter ändrar hela tiden förutsättningar för form och träning och nu kanske jag är i pigg-period :) ....för att säkert hamna i en trött-period igen men man vet att det går upp och ner med det mesta och inte värt att känna hopplöshet. På't igen ba!

I torsdag fick prova på Coach annas omtalade metod med att ha undervattenshörlurar på mig under passet. Så sjukt bra! På fler plan:

  • "Hörlurarna" sitter som plattor på hörbenen för bästa ljudupptag. Alltså inga trassliga grejer med sopigt ljud som ska in i vattenfyllda hörselgångar. Det här systemet från Olanderswim funkar som hörapparater.
  • Gör så att tränaren kan ge direkt feedback medan man simmar.
  • Kan ge instruktioner under aktiv vila.
  • Och så får man sällskap under hela passet :)
  • Jag gillade att höra när Coach Anna pratade med de andra deltagarna också för alltid påminns man om något.

Det var skönt att få starta upp med ett inte alltför hårt eller långt simpass också och så fick jag lite att tänka på såklart. Bla att sträcka ut ordentligt när jag andas; one, two, stretch. Bra att lägga in i teknikdelen. 

Förstår verkligen hur det känns nu, när folk pratar om att de inte sprungit på länge och ska komma igång. Det ÄR extremt jobbigt att komma igång igen men det är bara att starta lite lugnt och långsamt och därefter öka på fart och distans vecka för vecka. Går inte att ta vid där man slutade. Det vet jag nu i praktiken... Puh! Vad tungt det var. Men om det går att hitta tillbaka till löpning hyfsat snabbt går det väl att hitta tillbaka till simningen. Så blir det cyklingen härnäst, efter marathon om mindre än 4 veckor. 

Hoppas ni också har roliga mål framför er! Ma behöver ju massa kul att se fram emot samt mål som motiverar till att varje pass blir av. Tråkigt att gå i mål och veta att man kunde gjort lite mer. Roligt att gå i mål och veta att man gjorde varje pass man bestämt och resultatet blev det man förtjänade... (bra eller dåligt;)

Tjing!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-10-17 14:52


Annons

Höst-date

...med allt vad det innebär i form av förkylningar, föräldramöten, utvecklingssamtal och sökandet efter form och inspirerande mål!

Ibland är det bra jävla svårt att hålla huvudet kallt och "fokusera på allt det positiva i livet"... Det går liksom inte. Jag radar upp listor och rabblar mantran över allt kanoners jag sitter på men kan ändå inte hoppa upp ur sängen "glad och redo att ta tag i dagen" Livet är surt ibland. Men det finns väl någon mening med att det ska kännas botten så att man hittar på saker som gör att det känns lite mer upplivat... 

Det jag gjort för att liva upp tillvaron är att jag återgått till löpcoaching. Tack och lov för den positiva input det ger att träna en grupp glada typer vars dag blir så otroligt mycket mer kvalitativ efter ett hårt löppass på lunchen. För mig är det ju lika mycket värt att få varva skrivbordet med löpning. Blir bra struktur på dagarna också. På luncherna kör jag företagslöpning med Urban Tribes och på mornar eller direkt efter lunch kör jag PT-löpning med 1-2 pers. Grymt! Jag behöver röra på mig massor för att inte bli stel och få ont i kroppen eller få surt humör så det upplägget passar mig. Måste bara passa mig för att inte boka på för mycket så att jag blir överansträngd i nån stackars muskel och får ont nånstans. Än känner jag att det finns utrymme, kraft och energi kvar och kan boka in 2-3 pass till/vecka. Världens bästa jobb att få göra det man älskar! 

Me så får man ju så här års också ta fasta på att inget är ristat i sten. Vissa mål får revideras och vissa får strykas. Men hur som helst så har målet varit bra att ha som motivation även om det inte blir av. Bara man inte hänger upp hela tillvaron på ett enda mål. Då kan det ju bli sån himla besvikelse. Många mål säger jag.

Jag drog på mig en förkylning efter Lidingöloppet som liksom aldrig vill släppa taget ordentligt. Jag kan träna och jag mår inte dåligt men det är lite retligt och harkligt. Därför struntade jag i Hässelbyloppet igår. Inget roligt att köra om formen inte är så bra som den kan vara. Hade varit roligt att veta hur jag putsat på miltiden sedan Milspåret men jag får leta reda på något annat 10k-lopp, eller vänta in premiärmilen. Då har jag dessutom hunnit fylla 41 och det ger ju en extra minut till godo, eller hur! ;)

Tjing!

Erika

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-10-10 17:07


En 14-årigs första racreport

Här kommer Majas berättelse om lördagens lidingölopp. Vill poängtera till sånna som letar efter saker att gnälla på att Maja sprang frivilligt, utan press på att slutföra och hon är van att träna varje dag. Maja föredrar lugnt och långt och kände därför att det var en kul utmaning. Men som sagt, blir det för tufft är det ju bara att hoppa av. Efteråt har hon visat på grym återhämtning är taggad för mer. Med sunt förnuft kan ungdomar också springa långt :)

Racereport LL

" I fredags frågade mamma om jag ville springa Lidingöloppet 30 km. Först tänkte jag "TRE MIL?! Hur ska jag klara det?" Men kom fram till att jag bara skulle ta det i min takt och inte stressa. (För mig) känns det bättre om jag får tänka att jag går eller saktar ner när det blir jobbigt, sen sprang jag ju också i ett annat namn, så ingen kunde hålla koll på mig eller följa mig under loppets gång vilket också kändes bra.
Kvällen före tänkte jag inte mer på det utan åt middag i skogen (vår nya fredagsrutin nu mera) och sedan gick och la mig.
Var inte alls nervös på morgonen faktiskt. Det var det positiva med att bestämma sig för att springa dagen innan, man hinner liksom inte bli nervös eller tänka på hur mycket man har tränat inför loppet, utan det är bara att bita ihop genomföra skiten.
Jag och mamma laddade upp med färskpressad rödbetsjuice, gröt och ett kokt ägg till frukost, sen packade vi i ordning väskor med gels, sportdryck och rena, torra kläder till efteråt. Jag fixade en låtlista på Spotify som till 50% bestod av Daniel Adams-Ray.
I bilen kände jag att nervositeten steg lite men ställde mig samma fråga som jag alltid gör: Varför är jag nervös?
Svaret på den frågan blir alltid: Jag vet inte.
Jag blev inte så nervös som jag brukar eftersom jag visste att jag skulle ta det lugnt, så på en skala 1-10 låg väl min nervositet på en 4:a.
När vi kom fram hämtade vi ut nummerlapparna, vi fixade med Chippen, väskorna och kläderna, hörlurar, tryckte i oss varsin kärleksmums, värmde upp och vips! Så var vi vid starten. Bredvid Måns Zelmerlöv. Härligt! Det ända som gick fel var musiken.
Inget wi-fi. Men det ordnade sig för den sattes på ungefär 100 meter från start och bara det gav mig mycket glädje och energi.
"Det går inte att springa för fort nu i början, det är som att jättemånga människor ska igenom en liten tratt" liknade mamma det som, och det var sant, starten var lugn och det var bara positivt då jag, och säkert resten av jordens befolkning, har svårt att hålla igen i starten och att spara på krafterna.
De första kilometrarna var mysiga då det satt sällskap i alla olika åldrar längs vägen och hejade. Äldre par satt i sina mysiga välskötta små trädgårdar på några gulliga trämöbler med en termos och hade det trevligt  medan tusentals löpare sprang förbi.
Sen kände jag att jag började få håll så jag blåste ut all luft jag hade i lungorna och fyllde på med nytt. Andas ut på fem steg och in på tre... Hållet avtog efter några kilometer. Skönt!
Gång på gång påminde mamma mig om att "räta upp hållningen", "andas jämnt" och "släpp på, rulla, ta vara på nedförsbackarna" när jag glömde bort eller var för trött för att bry mig. Trots att hon sa att jag skulle hålla mig trippande i uppförsbackarna behövde jag gå (kände jag i alla fall). Nackdelen då är att när jag börjar gå tror kroppen att jag är klar och slår av, vilket leder till segare känsla. Det hade nog varit bättre om jag höll mig springande, men det känns mentalt jobbigare att springa.
Ungefär halvvägs försvann musiken i mina öron. Jag trodde självklart att det var någon av mina bröder som hade tagit Spotifyet (även om jag smsat alla tre och sagt att jag skulle ha musiken). Jag utbrast "nu är det någon jävel som har tagit Spotifyet". Mamma hjälpte mig att kolla vem det var. Vid det här läget var jag sjukt irriterad, fast i onödan eftersom det bara var täckningen som försvunnit.
Vid 17 km mådde jag illa och jag ville egentligen bara stanna vid någon buske och spy ut alla gels och sportdryck och vatten som jag tryckt i mig, men jag fortsatte. Mamma hjälpte till med en hand i ryggen när det kom en jobbig uppförsbacke. Det var ganska jobbigt faktiskt, för när man är så trött och det kommer ÄNNU EN uppförsbacke och så kommer Mamma och springer ungefär 1 mm ifrån en. Fast visst, det hjälpte ju också men några gånger viftade jag bort henne och gav ifrån mig ett "nej mamma inte nu".
Strax före 18 km tog jag min sista gel men efter den kunde jag inte ta en till. Däremot har jag nog aldrig uppskattat vatten lika mycket som jag gjorde vid de två sista vattenstationerna. Drack nog lite för mycket för jag fick lite håll men det gick över.
När det var 6 km kvar hade jag ett bra flow och kände att "det här tempot håller jag hela vägen nu" fast det tempot ökade mycket de sista 300 metrarna.
Slutspurten var något av det värsta. Jag kubbade ända in i mål och det ångrar jag lite såhär efteråt. Dels för att jag nästan sprang ifrån mamma eftersom hon hamnade mitt bland alla utmattande sega personer som inte hade en lika intensiv spurt som jag. "HÅLL HÖGER!!" Skrek mamma på sidan om mig. Och dels för att det blev så mycket jobbigare känsla i mål. Men jag tryckte på i min bubbla i innerspåret och in i mål. Den känslan var så skön men ändå väldigt obehaglig. Det blev helt snurrigt och jag ville bara lägga mig ner men ändå oskönt att vara still. Jag var Sjukt stolt och imponerad över mig själv, säkert lika imponerad över mig själv som många av ni är. Jag berömde mig själv under loppet också och sa högt "jag är fan sjuk i huvudet" och "fan vad bra jag är" Viktigt att hylla sig själv :)
När jag äntligen kommit i mål blev jag så snurrig och yr att jag inte kunde gå själv, utan hängde på mammas axlar och hela omgivningen gungade upp och ner. Många kom och gav mig en klapp på axeln för grym spurt. Vi tog några muggar vatten men var inte sugna på något att äta. Jag satte mig ner för att vila en stund och sen fick vi varsin kall öl och tog på oss varma torra kläder för att sen unna oss en välförtjänt massage.

Självklart kommer jag springa Lidingöloppet igen! Att vara 14 år och ha sprungit 30 km är väldigt coolt och inte alls vanligt. Det här kände jag var en bra start till att faktiskt börja träna på riktigt nu och jag siktar på att köra Vansbro halvironman 2017.
Jag hoppas att jag kan inspirera andra till att börja träna, sätta upp höga mål och tro på sig själva, du kan klara det! Ta det i din takt och jobba dig uppåt.
Om jag kan, kan du ;)

//Maja Rosenbaum

Skriv ut Permalink Kommentarer (2)

2016-09-27 08:56


LL 30K från en mammas poin of view

Har med längt i blicken hurrat på och inspirerats av Lotta och Bibben som tävlar i laget "Team Puppy TS Mother and Daughter". De är så satans bra männskor, starka atleter och visar så imponerande insatser som mor och dotter tillsammans. 

När Maja och jag har hejat på dem har vi räknat ner till den dagen vi kan träna och tävla axel mot axel som likvärdiga atleter. Lotta och Bibben är våra förebilder och veckan som gick blev starten på en ny era då det inte längre är självklart att jag bränner av intervaller snabbast eller är den enda som kan springa långt!

Vi har väldigt roligt ihop Maja och jag och det är ju lite avgörande för att man ska kunna trivas ihop och träna tillsammans. Ironin och sarkasmen är på plats och eftersom vi är så lika kan vi relatera till varandras problem. Och snäsa ifrån om det behövs :) Nyckeln är, för den som vill forma samma träningsband med sitt/sina barn, att umgås mycket. Tid är den bästa presenten till barn och bästa verktyget för att bonda. (Vill på intet sätt trycka pekpinne i fejset på den som inte har så mycket tid att ge, det finns många sätt att säkra kvalitet på familjeband, men det här är mitt sätt :)

I onsdags hade jag inte en suck när Maja fick horn i pannan och drog ifrån mig när vi körde backintervaller och när jag fick två starter till Lidingöloppet 30k tänkte jag först att Måns var den som skulle starta men han kunde inte så jag körd een chansning och frågade Maja. - Varför inte!, sa hon. Och tänkte att det är väl bara att gå om det blir jobbigt eller i värsta fall hoppa av. 

Hon sa att jag kunde ju köra i min takt och så ses vi i mål men jag kände ändå att just i det där läget behöver jag nog vara tillgänglig. 30 km är riktigt långt och mycket kan faktiskt hända om man är 14 år och inte sprungit längre än 15 km tidigare. Man har ju lite ansvar som målsman hur rådig ens barn än är. Ville inte att hon skulle vara ensam om hon började må lite dåligt eller få ont någonstans så vi höll ihop. Och det vara ju det roligste av allt! Att göra det tillsammans hela vägen. Eftersom jag gjort det några gånger kunde jag ju förekomma problem och leda henne genom tuffa partier vilket ledde till att hon gjorde en riktigt stabil insats utan ett jätte-tapp mot slutet. Maja höll sig löpande nästan hela vägen, hon gick några uppförsbackar men annars sprang hon. Jag kunde putta på lite uppför och peppa när det behövdes men satan vilket pannben hon har! När det var några hundra meter kvar la hon in en projektil-spurt som jag nästan hade svårt att haka på. Jag fick ropa till folk att flytta på sig på målrakan för att Maja inte skulle fälla dem :D Det kliade lite i benen här och där när jag ville dra på, men att inte köra för hårt var ändå bättre för mig träningsmäsigt. Att vara sliten veckan efter har jag inte tid med och 30 km är faan jobbigt hur snabbt eller långsamt man än springer.

Nu känns det som Maja kan göra vad hon vill och att vi ska köra Ironman 70.3 nästa år kommer inte bli några problem. Gäller bara att se till att hon är noga med återhämtning och inte åker på överträning som kan vara vanligt hos unga. Och: Jag måste ligga i för att hänga med! Ska jag kunna ha hennes sällskap gäller det att inte ligga på latsidan. 

Majas egen version kommer i veckan!

Tjing!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-09-26 14:59


Fack it! Klart jag ska springa Lidingöloppet!

Spontan-lopp äger!

Hade en tanke på att supportspringa LL med en vän som skulle göra klassikern men så blev det inte så och jag insåg att LL ligger lite dåligt till i tiden och fokus är ju ändå Marathon mellan Nice och Cannes i november.

Men jag sa till någon halvt på skämt att om det placeras en nummerlapp i handen på mig dagen innan så kör jag ett spontan-lopp. Och vad händer på lunchen: Jo, det placeras ett startbevis i handen på mig till Lidingöloppet 30 km startgrupp 3. Alltså, det kan man bara inte säga nej till! Det var ju meningen liksom. Vad händer en timme senare? Jo, ytterligare ett startbevis placeras i min hand och vem har inte tuffaste dottern som säger att

- Ja, va faan kan gå snett! Så nu kör vi, jag och Maja!! Det blir väl ingen silvermedalj den här gången men helt illa kommer det nog inte gå. Senast sprang jag på 2.30 och man får silver vid 2.38 som tjej. Den här gången blir jag glad för att få vara med och få ett bra långpass i benen, det är precis vad jag behöver, ett roligt långpass och jag ÄLSKAR stämningen under Lidingöloppet. Tycker det är lika roligt att heja på, men att vara med är ju ändå bäst. Och så med Maja. Får lyckorus!

Nån mer som ska köra? Vad har ni för sista-minuten-tips att dela med er av?

Ses i backen!

Tjing!

 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-09-23 15:28< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Erika Rosenbaum


Triathlon-frälst 4-barns-mor med ambition att bredda sporten och inspirera fler att ta steget till att anmäla sig till ett lopp. Står bakom begreppet Swimrun som jag arrangerar i Hellas och coachar i löpning och viktminskning. Anmäl dig här: https://app.coursio.com/store/rosenbaumstyle

Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser