Erika Rosenbaum | Runner's World + Triathlon
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Erika Rosenbaum

Ta bara av det du gillar!

Det är ju ett evigt snack om stress och sociala medier och att alltid vara tillgänglig och att ständigt hänga med. Vissa hävdar att sicial medier skapar stress och andra att stressen minskar av att ha överblick med hjälp av sociala medier. Vad som är rätt och fel är ju upp till var och en tycker jag. Jag gillar tanken på att folk inte ska lägga sig i varandras angelägenheter om man inte uttryckligen blir ombedd om en åsikt.

Mina tankar som kretsar kring ämnet är hur jag ser på saken och hur jag tänker. Kanske tycker fler att det är bra tänk men jag dömer ingen. Whatever makes you happy liksom :)

Jag får i alla fall uppfattningen att många inbillar sig att de måste vara delaktiga i mer än de är kapabla till. Om man ser livet som ett stor smörgåsbord med hur många rätter som helst kanske en hel del tror att man måste smaka av allt. Varför?

Ta bara det du gillar. Varför slösa utrymme i magen på det som är äckligt? 

Livet är för kort för att göra massa saker man inte har lust med. Det finns inte tillräckligt med tid för att slösa på det som inte är viktigast för dig själv. Även om man vill äta kakan och ha den kvar allt som oftast så måste man sålla.

Choose your battles! Kill your darlings! Du hinner inte med allt så gör en lista på vad som är prio och stryk resten. Även fika kan hamna högst upp, och är full giltigt som väl investerad tid :)

(Ja, jag fattar att man måste ställa upp på en del man inte har lust med men tänk ett extra varv om det verkligen förväntas av dig att närvara eller fixa)

Det var bara det! Tjing!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-10-29 16:58


Annons

Nailed it!

IntervallTisdag och monsterpass!

Träffar förvånandsvärt många som är grymma löpare men fortfarande inte kör intervaller. Intervaller är inte bara det som lyfter löpningen till nästa nivå utan också en skönt behaglig urblåsning, mental medicin och psykisk balsam. 

Variation är a och o tycker jag för att inte hamna i en fart man aldrig tar sig ur, för att inte nöta mekaniskt, för att bli mer framgångsrik och för att det ska bli roligare. Tre nyckelpass i veckan; intervaller, tröskel, långapss skriver nog de flesta under på.

Men även intervallerna ska varieras i tempo, duration och underlag. Viktigt är att ha fräscha ben och återhämta sig ordentlgit efteråt bara. Man kan köra kort och hårt, längre tröskleintervaller, backintervaller eller mindre strukturerad fartlek. Värm gärna upp med löpskolning, dynamisk stretch och stegringslopp. Löpskolning för att pränta in ett mönster i hjärnan som kommer till pass under själva löpningen och har som syfte att förbättra tekniken. Jag gillar också att röra på mig i olika led för att stärka upp. Dynamisk tretch är att sträcka ut rörligt. Att tänja musklerna inför jobbet. Statisk stretch efteråt. Och stegringslopp för att koppla in fart i kroppen inför passet. Lätt som en plätt :)

Jag körde en kombo igår. Ett av mina älsklingspass. 

4 km uppvärming

6*50-55 s backe

2 km tröskel

6*50-55 s backe

2 km tröskel

3 km nerjogg

Det tar sin lilla tid men jag får med massa bra! Ordentlig uppvärmning eftersom jag är som ett gammalt koleldat kärring-lok. Jag behöver 22 minuter för att komma bort från känslan att löpning nog inte är min grej... Vilan mellan backarna är jogg ner och setvila 2 min. Sjukt skön känsla i kroppen efteråt och glad mamma med lång stubin :)

Ledordet var kontroll igår. Kotroll för att andra setet skulle gå fortare än första men med planen att släppa fri kontrollen på två sista backarna. Planen att köra tröskel i marathonfart sket sig i stundens hetta och gick nog snarare i halvmarafart...eller lite snabbare ändå kanske... Första backen kändes apjobbig och gick på 56 sekunder men ökade efter varje och slutade på 52. På andra setet hade jag fått sällskap och öppnade upp på 52 och avslutade på 44 sekunder med spyan nära. Älskar att få ta i!!

Nailed it!

Det var sista hårda passet inför Nice-Canne Marathon nästa söndag. Kommer köra mer kort och hårt nästa tisdag men vila ganska mycket dagarna inför. Blir nog inget pb men ska väl i mål på 3.25 i alla fall. 

Tjing!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-10-29 12:46


Marathon coming up

En av tränings-veckans höjdpunkter är lördagmornar!

Det är visserligen trist att missa frukost i köket med familjen, men det blir det tid för på söndagar. Lördagarförmiddagar har nästan blivit heliga, och vigda åt häng med andra familjen. Tri-familjen :)

Först ses vi kl 9 på Eriksdalsbadet för simning. Jag är aldrig sugen på att simma men vet att när jag väl är i vattnet så gillar jag det. Ifall jag har sällskap och en plan vill säga. Passet igår var grymt. Insim och teknik sedan 8*100 @2 min, 8*75 @1.30, 8*50 @1 min, 8*25 @30 sek. Längre intervaller med längre vila i början och kortare, hårdare intervaller mot slutet med kortare vila. Kul, effektivt och varierat. Fokuserade på lite olika grejer hela tiden. Mest på att spänna magen och använda ryggen i draget. 

Det bästa med passet är förstås fikat efteråt på Lisas Café. Där tränger vi ihop oss och snackar träning och trams. Inga djupare diskussioner där inte. Asskönt!!! Brukar få tinnitus av mitt eget skratt. Vi är minst 7-8 pers som samlas upp och fäller syrliga kommentarer, ironiserar omvärlden och dissar det mesta som inte kretsar kring oss själva :)

Underbara stunder!

Annars är det dags att börja ställa in sig på marathon om två veckor. Marathon des Alpes Maritimes som går mellan Nice och Cannes. Känns som ett väldigt trevligt lopp och klingar väl med att jag fortsättningsvis aldrig kommer resa utan ett tydligt tränings- eller tävlingsfokus,(trött på att dekandenta ur:) Alltså, vill Matte åka någonstans får det bli i samband med träning eller lopp. Weekend på rivieran = ett marathon inkluderas. Inga konstigheter! 

Trevlig vecka på er! Tjing! /E

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-10-26 22:03


Basvecka

Försöker hitta någon form av basvecka.

Brukar tjata om vikten av att hitta en nivå på träningen som man känner flyter på bra med övriga livet utan att inkräkta på hälsan, välmående och familj, och det kallar jag för basvecka.

Gäller att hitta hur man lägger upp en veckas träning och känner att den här nivån är bra vecka ut och vecka in.

För många som precis drar igång sin träning kan det lätt bli all in första veckan och så känner man att det blev satans jobbigt och så lägger man ner igen vecka 3 för att man inte kan hålla nivån uppe.

Bättre då att börja smått och trappa upp försiktigt om man känner att man vill mer. För många som hållit på ett tag är det svårt att inte träna för mycket. Många som har coach har det för att inte slita ut sig helt enkelt.

Basveckan är bra för den etablerade som kan hitta en struktur at hålla sig till för att sedan variera lite i intensitet och duration i tex 4-veckors cykler med lite olika fokus beroende på vilken del på året det är, vilken period det är och vad man bör fokusera på.

Men basveckan är ännu bättre för den som är nybörjare för att inte resonera kring att man ska pina sig igenom massa träning och sen är det klart… Klart med vad? När är sen? Man blir aldrig klar. Det finns inget sen, det finns inget när man är klar.

Träningen ska alltid finnas som en naturlig del i livet och därför måste man hitta sin basvecka. Framförallt måste man hitta det man tycker är roligt att träna.

Jag tycker det är sjukt kul att träna och som bekant älskar jag att springa. Om jag kunde skulle jag springa 2 ggr/dag. Men det pallar inte min kropp, jag går sönder då. Där kommer triathlon in som en praktisk lösning och växlar in två andra sporter för att inte slita på samma muskler. Grymt! Då kan jag träna mycket utan att få stressfraktur. Men. Balansen med övriga livet är också en viktigt pusselbit. Blir det för mycket träning och för hårt får jag svårt att sova. Kroppens försvar under stress. Kroppen känner sig hotad och drar ner på behovet av sömn för att vara på sin vakt. Fast nu bor jag ju inte i en grotta och behöver sitta och uggla i väntan på att en jagande björn ska sticka iväg...

Därför försöker jag hitta en ny basvecka nu som synkar med jobb, familj och man som jobbar kvällar. Problemet är att jag vill träna mer än jag förmår. Nu har jag lärt mig att se tecknen tidigt om det blir för mycket och då gäller det att reglera dosen. Allt spelar in i helheten och det gäller att veta vad man vill och vad man vill prioritera. När jag kokar ner livet och se tydligt vad som är viktigt och fatta beslut och prioritera efter det. Man kan inte göra allt elelr vara med överallt. Det innebär inte att jag ogillar massa annat men för att orka med, så måste jag prioritera bort.

Man kan inte äta kakan och ha den kvar. Fast jag tycker ändå att jag kan det för är man smart kan man kombinera passioner och med god planering tycker jag att mitt pussel är riktigt snyggt. Umgås med kompisar får jag göra när jag tränar och barnen är med på träningar och är på g att bli lopp-junkies de med. Praktiskt! Lunchen tillbringas på gymet eller i Hagaparken med matlåda framför datorn efteråt – inga probs! TV får jag skippa för att lägga mig i tid - skönt att slippa. och fester och middagar får jag ta lite mer sällan - blir ändå alltid för "trött"...

Jobbar ganska mycket så en kväll hemma med kidsen väger tungt och det ska mycket till för att jag ska försaka det. Barnen har man bara till låns en kort tid i livet och det är snacket kring middagen, läxorna, läsandet på sängkanten, bakandet och téet i soffan som är kvalitet. Vill inte missa mer än nödvändigt av barnens timmar. (Vill heller inte åka dit på suget efter fler barn;) ...jag är liksom gjord för att vara morsa och är så sjukt bra på det... så det är ju så satans svårt att inte skaffa fler!!!! Vill ha fler! Men ändå inte… Får bli hundvalp :)

Tjing!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2014-10-22 16:58


En mil var tredje timme

Har räknat lite och lite varje dag blir lite mer i det långa loppet:

Jag har ett projekt på jobbet som jag döpt till "On the hour 30" och det innebär att varje hel timme ringer klockan och så gör vi avbrott i sittandet för kort brejk med träningsövningar. Det har visat sig ge större hälsoeffekter med att använda sig av vardagsmotion och bryta sittmöstret varje timme än att gå på gymet 3 ggr/vecka.

Det känns väldigt bra att göra korta avbrott också för att inte låta leder stelna, pigga upp hjärnan och skaka om blodet. Lägger jag till att jag tar trapporna 4 våningar morgon och lunch samt cyklar t o R jobbet 3 ggr/vecka samt springer t o R en dag får jag nästan 20 timmar grym träning och motion varje månad. Helt gratis! emoji Häng på! #onthehour30

Idag bestämde jag också att jag ska vara med i utmaningen "En mil var tredje timme" fredag till lördag. Det innebär precis som det låter att man springer en mil var tredje timme under ett dygn. Starten går kl 00.00 lördag 18 oktober och passen gör man var man vill men uppdaterar på fb under sidan Pace on earth och #1milvartredjetimme 

För den som inte vill springa varje pass går det bra att variera med cykel, rodd, simning eller annan sport. Jag ska bort på lördag kväll så jag tjuvstartar kl 18 på fredag för att köra sista passet kl 15 på lördag. Kommer schemalägga passen så att jag kör med vänner och familj och jag kommer också variera träningen så att det inte bara blir löpning som kan framkalla någon form av skada :) 

Älskar utmaningar!!! 

Skriv ut Permalink Kommentarer (2)

2014-10-15 21:38< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Erika Rosenbaum


Jag är triatlet och hälsouppmuntrare med ett hjärta som slår extra för swimrun. 2012 så myntade jag begreppet SWIMRUN samt blev Livsstilsförändrings-coach och programledare för ”Aldrig mera fet” på TV3 play. http://www.tv3.se/aldrig-mera-fet . Jag representerar det folkliga triathlon och går igång på att få med fler folk på tåget – Kan jag, kan alla liksom! - 6 IM-finisher - 4 Ötillö-finisher InstagramEtiketter


  1. > Om mig

Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser