Joel Vikner | Runner's World + Triathlon
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Joel Vikner

Tre tuffa pass i Falun + 18milare

Igår begav jag mig mot Falun och i skrivande stund är jag på väg hem igen. En kort visit med andra ord. Korta visiter är ofta lika med ett fullspäckat schema, och denna var inget undantag. Det blev tre hårda pass, innan jag kastade mig på tåget som tar mig tillbaka till vardagen i Västerås.  

Efter att inkvarterat mig hos den allt för vänliga familjen Wangel ( Per Wangel alltså ) så drog vi iväg med lagtempointervaller på cykel. Detta tillsammans med cyklister från Dalarnas Högskola och även Cykelgymnasiet (tror jag?).  Vi började med uppvärmning följt av 4x8min i ganska tuff pace. Jag hamnade med fyra grabbar som såg ganska vassa ut. Ganska snart var vi dock två lok och en passagerare. Som det kan vara ibland. Kände mig stark och kände inte av varken resan eller morgonens snabbdistans (7 + 8x1km).

Till min förvåning var vi inte klara efter åtta-minuterarna utan hade 15st kappkörningar att avverka.  Det går ut på att en kille sticker från klungan och får en lucka på omkring 20sek. Klungan hjälps sedan åt att hämta in utbrytaren - som gör allt för att hålla undan. Två av dessa på grusväg.  Stakars , stakars cykel! Detta var en kul variant av fartträning som jag inte får tillfälle att göra hemma, då jag oftast kör själv.  

Efter harjakten var det inte långt hem till Wangel. Pasta, signal till flickvännen och seden bums i säng. Tänkt uppstigning kvart i fem (försov mig till 6), ner med gröt i den tomma magen och sen vidare för det andra passet i Falun; tröskelsim. 3(10x100m) Start 1.25, 1.20, 1.20. Jobbigt men bra flyt. La hundringarna kring 1.11. Helt OK.

Simningen följdes av fika med coachen Tomas Wiker där vi gick igenom träning och tävling för säsongen.  Återkommer med mer om detta.

Innan det var dags för löppasset hann jag ge cykeln lite kärlek och som så ofta så händer, så rinner tiden iväg. Ner med all skit i väskan och fort på med löpdojjorna.

Eftermiddagens serie bestod av en trappa. 1-2-3-3-2-1km på blandat underlag och mer kurvor än raksträckor (Puuh!).  Jag var trött innan vi började och nu efteråt känns det som en blandning mellan misshandel och magsjuka.

Morgondagen är lugn. Två ganska lätta simpass. Återhämtning innan storfrukost på Sportköket, sprint på kvällen. På lördag smäller jag till med 18mil på Västmanland Tour . En grymt bra genomkörare och en fin chans att visa upp mitt kära landskap.

Kanske ses  vi där?

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2012-04-26 18:45


Efter regn kommer... uppehåll. Och uppenbarelsen

Efter ett fantastisk läger nere på Fuerteventura och två stenhårda veckor med Jonas Djurback är jag nu tillbaka på basen i Västerås. Det varma välkommnandet jag fick av flickvänn och familj stod i kontrast mot det ruggiga vädret. Snöblandatregn... För bra väder gör en vek.

Sprang 14km intervaller på lördagen och tog flyget hem dagen efter. Jo, inte undra på att man var lite sliten.

Följande dagar var ett helvete där jag försökte komma tillbaka i rytm och form. Vilket tog sin tid.

Nu känns kroppen däremot okej och vädret är bättre. Ryssvärmen har jag inte sett till ännu dock. Igår var en riktigt härlig distansdag med cykel i morgondimman på 3.5h och 7000m i pollen på kvällen.

Det är simfokus den här veckan. Axeln håller bra än så länge. Fick en liten uppenbarelsen under de drygt 2timmarna i jaccusin igår. Efter att ha simmat 8x50br (Simmade med VSS elitgrupp - skulle aldrig ha fått för mig att simma bröstsim annars) så fick jag verkligen ta i med axeln på ett sett som jag inte har kunnat göra på frisimet. Efter bröstsimserien var jag grymt stark och simmade den snabbaste 2800m  arm (varav 1km med snodd) för hela vintern. Bröstsim kanske inte är så dumt ändå. Men bröstbenspark är fortfarande åt helvete.

Tänk vad det kan kan svänga.

 

 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2012-04-24 10:35


Simtips

På många sätt kan man lika simningen i en triathlon med en frukost.

Det är det första som görs och det med blandade känslor.

Vissa personer ser fram emot detta oavsett vad som väntar – det kanske till och med är dagens höjdpunkt. Andra ser bävande framför sig detta hinder som de måste ta sig över för att ta sig vidare. Vissa hoppar helt enkelt över simningen, eller frukosten om man så vill – känd som duathlet i triathlonsammanhang.   

Om man inte är ett fan av frukost, eller simning  – kanske man ska se över vad som erbjuds.  Genom att lägga till olika ingredienser , byta ut eller helt enkelt ta bort kanske man kan förändra sitt tycke för respektive moment. Tycker du inte om gröt – ät inte gröt. Eller täck den med sylt, socker och mjölk.

Jag tänkte ge några förslag (eftersom jag är sådant föredöme) hur du kan krydda till simningen (frukostråd känns överflödiga ; googla)

Insim: mitt personliga favoritinsim har jag lärt mig av en Australiensare.

800meter (25m Frisim; Superman, 25m enarm höger, 25m enarm vänster, 25m ryggsim) , rullande

Sträckan bryts alltså ner i 25:or men körs utan vila, 8st 100:ingar om man så vill,  utan vila. Ett enkel och snabbt insim där du får med många teknisk moment – ben, armtag, grepp. Har du fenor kan du gärna köra med dessa då detta kommer hjälpa dig att hålla ett bra tryck och få ett bättre läge i vattnet. Med ”Superman” menas att du ”hänger kvar” med händerna innan du drar frisimstaget – tänk stålmannen, fast utan de knutna nävarna. Är du ovan simmare så är fenor att föredra.  Under enarmen  låter  du den oanvända armen ligga ”död” vid sidan av kroppen för att på bästa kunna rotera kroppen och använda benen. Andning ska ske när dragarmen är i utgångsposition, alltså framför kroppen. Ryggsimmet är bra för rörligheten och ger dig en chans att samla kraft för nästa varv.

Om du kör distanspass så kan du köra igång efter denna serie. Ska du köra ett tuffare pass skulle jag lägga in några 50:or med lite fart. Försök att ta med dig den bra tekniken i ditt fortsatta pass.

 

För distanspasset: personligen så har jag lite förkärlek till fjäril. Som ungdom simmade jag faktisk 100:ingen fjäril under minuten, på den gamla goda simtiden det vill säga, och låg hyfsat högt upp i Sverigerankingen, på ungdomssidan.

1000m ( 25m fjäril, 75m Frisim), rullande

En av mina favoritserier var när man mixade en frisimserie med fjäril. Det är väldigt tufft att växla och man får verkligen utmana sig själv.  Om du inte riktigt orkar simma alla fjäril kan du använda fenor de första passen eller byta ut fjäril mot ryggsim alternativ någon fjärils-övning. Ett alternativ är att bryta ner sträckan till exempelvis 5x200 (fortfarande på samma sätt)

 

Detta kan ju kombineras i (nästan) all oändlighet och är ett bättre alternativ (tycker jag) än medley. Kommer att stärka upp överkroppen och du kommer få en helt annan uthållighet –  i poolen men också  i sjön.

 

För greppet:  Något som vi körde mycket på triathlongymnasiet var skovel . Tidigare var jag inte så förtjust över detta men nu, med lite axelproblem hängandes över mig, så har skovel varit ett bra alternativ till långa frisimserier.

5x100m Skovel , med dolme. Vila 15´ (gärna olika varianter) Nybörjarkurs i skovel?

 Skovel kan för den som jagar meter vara ganska frustrerande. Men vill man höja sin simning så kan det vara mycket värt att offra några extra meter mot kvalité. Något som jag i vinter har gjort.

  

För tuffingen:  om du är en van simmare så är frism med snodd ett bra tips för att bli bra i öppet vatten. Något som min tränare Tomas Wiker är mer än vänlig att påminna mig med jämna mellan rum.

 Börja med  att lägga in mellan 200-400m med snodd (beroende på hur stark du är ) i slutet av ett simpass. Lägg sedan till meter tills du kan klara av 800m utan problem  - vilket är tufft.

Snodden tillverkar du lättast av att helt enkelt klippa av en gammal cykelslang  och knyta med lämplig längd runt anklarna. Utför utan dolme men med paddlar om du vill.

 

Hoppas du fann något intressant. Lycka till!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2012-04-10 11:45


Olyckan, och Rasmus Henning

I torsdags gick det mesta åt helvete.

Löppasset som skulle avverkas på morgonen slutade med en stukad stortå (efter den eget ställd diagnosen) och en mängd skrubsår på ben och armar. Även magen fick sig lite fina röda streck.  Det räcker med att jag berättar att det var mörkt och att jag var trött, tom på energi , och skitnödig, vilket var och ett gjorde sitt för uppehålla hjärnan på annat än vägen framför och den ödesdigra sten som låg där. . .

Som om tån och skrubbsåren inte vore nog så simmade jag på en manet på havsimmet och fick den rakt över face:et. I samma veva svalde jag en halvliter saltvatten (och kanske en del av maneten?). Kräkreflexerna har åtminstonbe aldrig jobbat så hårt.

Fetmanglad, är en underdrift.

Eftersom jag hade en stukad tå (vi får se om det verkligen är det) så kunde jag inte vara med på eftermidagens backintervaller, det andra löppasset alltså, utan fick sitta och titta på.

Så nu har jag haft all otur man kan ha, för resten av detta läger.

 Igår (lördag)  var foten något bättre och jag hade inga problem att hänga med ut och rulla med Jonas Djurback och Rasmus Henning, som körde 4x30min ironmanpace - vilket inte är så hårt som man kan tro. Kan hända att det också beror på att jag endast var med en timme och att jag låg på hjul, men vadå?.

Rasmus Henning, vinnare av Abu Dabi triathlon (2-200-20)

  Det danske proffset  blev bl.a. europamästare på Olympisk distans och tog ett antal topplaceringar på världscupen innan han ändrade satsningen till Ironmandistansen, för två sen (?).  Rasmus är en riktigt schyst kille och jag hoppas jag får fler chanser att köra ihop med honom i nnan jag åker hem nästa helg.Han ska för övrigt tävla nästa helg här nere på fureteventura och får då sällskap av ett gäng svenskar.

Jag ska däremot inte tävla, eftersom distansen är en halv Ironman (1.9km sim, 90km cykel, 22km löp) Vore skojj att testa men måstre väll skaffa en tempobåge och lära mig att gneta först... 

Kvällens simning bestod av  ska  7000mi poolen. 40x100m. fallande startid från 1.30 ner till 1.20, i långbana. Jodå. Tur att det var soligt.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2012-04-08 10:00


Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser