Joel Vikner | Runner's World + Triathlon
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Joel Vikner

Mellandags-rehab

Egentligen återhämtning, med den klingande så bra! För någon skada är det inte tal om.

Dagarna efter sprinten i Hallstahammar har knatat på och jag har inte kännt av varken det en eller det andra - vilket är skönt. Alla passen har rullat på enligt coachens schema. Man skulle ju bra gärna lägga sig på soffan efter tävlingen men faktum är att snabbaste återhämtningen är den aktiva.

 

Tänkte punkta upp några exempel på bra återhämtningknep;

 • Motion, Alltså väldigt lågintensiv träning - känns det löjligt gör du rätt.
 • Egenmassage med tennisboll, rulle eller med hjälp av flickvän (eller pojkvän) Inte lika effektiv som riktig massage men gratis.
 • Massage... Kostar en slant men i det långa loppet är det förmodligen småpengar om du kan undvika skador och annat otrevligt
 • Isbad. En av mina favoriter. Sitter finfint efter ett hårt löppass eller race. Helt gratis (nästan iaf). Äger du inget badkar så får du invenstera i en vattentät tvättkorg från IKEA,  som jag.
 • Strechning.  Antingen strechar man inget eller så gör man det alldels för mycket. Lagom är bäst, antar jag.
 • Sömn/kost. I stora lass.
 • Alternativ träning (läs triathlon). Har du ont i en vad, lägg tillbaka skorna och på med speedosen. Yoga kanske?

Inget hokus pokus alltså...

Så i veckan har jag förutom att tränat en hel del,  även kostat på mig en massage och ett isbad. Allt för att förbereda kroppen inför helgens styrkeprov; Bundesliga i Darmstadt, Tyskland.


Jag tar flyget ner imorgon fredag efter lite studentfirande av kusin.  Tävlingen går av stapeln på söndag. Hemma igen på måndag, gött.

 Hoppas ge lite info innan start, men det brukar vara sådär med det när man är ute och far. Bjuder på två härliga bilder från dagens tur kring Västerås. (klicka på bilden för att förstora)

Ha det fint!

 

Galet imponerad av "indianen" så fick stanna och knäpp´an. NationalGeografic, släng dig i väggen.

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2012-05-31 18:44


Seger på hemmaplan - större än något annat ?

Vinst i strålande Hallstahammar! Så jäkla gött.

Korsa mållinjen före alla andra, vad mer kan man önska.

Jag fick till ett bra race. En något grötig start men en hyfsad simning. Hade en liten lucka till Stockholms egna Michael Sahlberg och tänkte väll något i stil med; "Vafan,  jag kör!"

Bakom mig var fältet till en början splittrat men ganska snart bildades två klungor; en främre klunga på sex man (?) och en större bakom.

Jag blev ikappåkt av den mindre klungan vid sista vändpunkten men hade fortfarande hyfsat fina ben trots en ganska tuff bana. Först iockså in i T2 (andra växlingen)  vilket är viktigt när man kommer ut och tävlar internationelllt. 

Okej ben ut på löpningen. Satte av i bra tempo och försökte komma in i andningen så fort som möjligt. Solen stekte obarmhärtigt!

Trodde att jag skulle kunna ta en enkel seger men Sahlberg överraskade alla och inte minst mig. Vid varvningen inför sista och tredje varvet hade jag dock en lucka på 20sek och kunde dryga ut ytterliggare med 10sekunder innnan jag gick i mål på 58:46. Två i mål alltså Michael Sahlberg och trea Stehpan Andersen, som öppnade mycket starkt. Kul var också att min förra  unge träningskamrat från Motala, Johan Sarwe tog sig i mål som fyra i totalen, men också som vinnare i Juniorklassen.

 

 

Gött är också att min klubb Västerås SS tog hem klubbtävlingen och plockade hem en sprillans ny Watt-cykel från Monark! Nästan så att man ser fram emot vintern!   (okej, där tog jag i lite)

Bra jobbat alla VSS:are!

Grattis till härliga Åsa Annerstedt som tog vinsten i damklassen och fortsätter att övertyga! Åsa's blogg (och bilder från Hallsta) hittar du här!

 

...Skulle man räkna utrymmet i media efter helgens seger i Hallstahammar och ledningen i Svenska Cupen skulle det nog bräcka det mesta jag presterat i mitt liv. Verkligheten är såklart en annan.

Men stort, absolut 

 

 

 

 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2012-05-29 13:47


Duathlon, backintervaller på platten och dyra punkteringar

Det känns som om jag mest går hemma och biter på naglarna. Jag vill köra! 

Igår var jag uppe och köpte nytt tubdäck hos Jocke på Cykloteket. Punkterade i Portugal, och sen igen här hemma.  Det kostar att ligga på topp. Har redan slagit farsan i antal punkteringar - och har ju hållit på i urminnes tider. VA&%AN!Man undrar ju vad man gör för fel... Har åtmintone tur att få punkteringen innan tävlingen. Kan inte minnas att jag någonsin har punkterat under ett lopp.

Har haft några dagar med med lugna puckar. Nästa vecka lite tuffare inför tävlingen i Hallstahammar och sen en stabil vecka innan Bundesliga tävlingen nere i Darmstadt.

Igår Onsdag bestod nyckelpasset av 20km tempo + 8x1min backe, sittande. Tempot gick riktigt bra och snittade dryga 40km/h trots lätt motvind.

Det finns en backe i Västerås och den gör med slutna ögon...

Man börjar nere vid Svartån nedanför Rudbeckianska Gymnasiet (Sv. äldsta gymnasium f.ö) och tar sig upp på Lustigkullavägen blad de otroliga villorna.  Den tar lite över en minut och förutom syra så får du träna på att hantera cykel i trånga utrymmen och snäva kurvor. Man får göra det bästa med det man har...

Och idag, Kristi himmelsfärd till ära, så smäller jag på med en schyst  progressiv löpstege 2x(6-5-4-3-2-1min) och avlsutar med 3x1000m  i tävlingsfart. Tur att resten av dagen är lugn!

På väg mot T2. Cool Bild: Daniel  Roxvret

 

Ja  juste! Jag var ju till Linköping och tävlade. Riktigt kul tävling (kanske roligast eftersom jag vann) Schyst lite böljande bana som passade mig finfint. Stabil första löp på 15.20 (en något kort bana;) och bra tryck på cykel och avslutande löp. Gott formbesked. Tack LNKG Triathlonklubb.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2012-05-17 10:09


Tävlingar 2012

Jag lovade att jag skulle dela med mig av min tävlingskalender för 2012, so here it is!

 

Som ni kanske känner till var jag nere i Portugal och körde Europacupen där, en tuff men godkänd start på säsongen 2012.

Nu har jag hunnit fila på formen och snart drar jag igång igen med tävlandet igen efter en dryg månad av hård träning. Till helgen åker jag ner till östgötaslätten och Linköping (nästan hemmaplan, efter tre år på Triathlongymnasiet)  för att testa formen  på duathlonen som går av stapeln där nu  på lördag, den 12:e alltså. 

I punktform: (Olympiskt= Rött, Sprint= Blått, duathlon=grönt)

Mars

Maj

 • 12:e Lnkg Duathlon

Juni

 • 3:e  Bundesliga; Darmstadt  (TYS)
 • 16:e Banyoles World Cup (SPA) ej klart

 Juli

 • 7:e Juli Bundesliga; Düsseldorf (TYS) 
 • 14:e World Cup (UNG) väldigt-ej klart  
 • 21:a Juli SM Arvika 

Augusti

 • 4:e Malmö Triathlon (SV. Cupen) ej klart
 • 11:e  SM Jönköping (även Sv. Cupen)
 • 25:e STHLM WORLDS SERIES  (!!!) Inga utagningar gjorda
 • 26:e STHLM Stafett-VM (!!!) Inga utagningar gjorda

September

 • 1:a Bundesliga; Hannover (TYS)
 • 8:e Bundesliga; Garmin-Alpen Triathlon

- eventuellt någon mer  Världscup eller Contineltal Cup

Oktober

20:e U23 VM Aukland (NZL)

 

Men, it ain´t over till the fat lady sings....

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2012-05-08 09:33


Hallsta Triathlon 2012

Snart är det dags. Den svenska säsongen.

Svenska Cupen börjar, traditionsenligt(?) i Hallstahammar de 27:e maj. Vackert  belägen precis vid  Strömsholms Kanal, (som till skilland från Göta Kanal, inte bara kostade staten en förmögenhet - utan faktiskt gjorde nytta) oops.

Jag är riktigt riktigt sugen att tävla igen efter Europa cupen tidigare  och jag kommer bättre förberedd än någonsin tidigare. Tycker arrangörerna fått till en riktigt bra bana, både för tävlade och publiken.

Det är roligt att så många börjar se det som en årlig tradition att köra Hallsta. Det tar emot lite granna att säga  vi kanske inte kommer ha kvar tävlingen nästa år.

Något som också ska bli riktigt kul är att få se mina adepter som jag tränat i Västerås, dra på sig tävlingskorna och ge sig ut och köra.

Veckan efter Hallsta Triathlon, som är en sprint för eliten, har jag en Bundesliga tävling (i tyskland) och det på Olympisk distans. Med en hel vecka emellan kommer jag inte ha några problem att återhämtningen efter sprinten.

Parallelt med bundelsiga-deltävlingen så  avgörs, om jag förstod det rätt (min tyska är lite knackig),  även de tyska mästerskapen.

Tidigt eller hur?.. Det innebär att alla de främsta tyskarna kommer komma hem och vilja slåss om medaljerna.  Tävlingen går av stapeln i Darmstadt. En liten, med tyska mått, universitetstad precis söder om Frankfurt. Tänk, Lund.

Snabbast upp ur vattnet i 2011 års upplaga av Garmin-Alpen Triathlon, med lite "flyt" före Tony Doods (NZL)

Efter tävlingen i tyskland väntar två träningsveckor innan jag förhoppningsvis åker ner till Spanien för min första Världscuptävling i Banyoles. Förväntar mig en busslast av  spanjorer, portugiser och fransmän.   Eftersom det är poäng tilll topp 50 hoppas jag kunna knipa med mig mina första.

Tänkte printa upp tävlingskalender. vilken dag som helst.

 

 

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2012-05-03 08:25


Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser
Annonser