Mikael Nelker | Runner's World + Triathlon
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Mikael Nelker

Tre veckor kvar

Märklig grej skriva sin sportblogg när man är bakfull. Hur kan de mest naturliga utsvävningarna plocka fram ångest och känslan av skam. Kan man inte få ha roligt längre eller äta & dricka det man vill utan tappa performance?! Jo, det är just det man kan om man lyckas planera in det där det gör som minst skada. Eftersom jag knappast håller internationell elitnivå så är det på marginalen ett kalas hämmar utvecklingen. Självklart är man inte i form för hård träning dagen efter och ens vilodag blir knappast optimal men jag är övertygad om att det är bra göra andra saker än bara träna. Den energi och stimulans man får av sin familj, arbete och sociala tillställningar skapar balans i själen. När man sedan ska träna och tävla har man det tillgodo även om man drack whiskey shots igår och tjuvrökte. Svårbevisat men jag är beredd ha fel på denna punkt då jag inte kommer ändra mina vanor hur mycket som helst. Yin & Yang typ....

Innan jag hällde i mig alkoholhaltiga drycker igår hade min träningsgrupp Terrible Tuesdays en säsongsavslutning norr om Stockholm. En sorts Duathlon om man vill. Började dagen med köra en beprövad temporunda med start Angarns kyrka. Vändpunkt 15 km ut för att sedan ha mål på samma ställe som startpunkten. Totalt 30.2 km med ca 200 höjdmeter inbakade. Vi hade kört denna sträcka som fartpass innan Kalmar så de flesta var bekanta med sträckan. Tyvärr var denna kyliga morgon långsam då temperaturen och luftdensiteten påverkade hastigheten markant. Nästan alla fick se sina tidigare tider försämras med 90-120 sekunder och det gäller även undertecknad. Hade efterföljande löpning i bakhuvudet så jag cyklade medvetet aningens mindre hårt men fick ändå ur mig 305 watt i snitt och en snitthastighet av 40.5 km/h. Förra gången hade jag 42.2 km/h & 310 watt.

Vi väntade in alla och bytte om till efterföljande 5 km löpning med masstart. Bestämde mig för att gå ut hårt och förhoppningsvis chockskada de andra som planerade följa med i mitt tempo. Tyvärr visade sig Pär inte ta någon större skada och förintade oss andra med 16:58 som sluttid. Mina 17:39 som jag annars hade varit väldigt nöjd med kändes mediokert. Nåja, 3.32 min/km efter 30 km tempo är klart godkänt och känns tryggt. Även förra veckans halvmarathon med kontrollerad puls sju slag under det normala kändes väldigt bra. Väldigt lugnande ha detta med i bagaget när jag sticker till Hawaii.

För er som gillar fakta & detaljer så finns jag & Terrible Tuesdays på Strava om ni känner er manade att försöka slå våra rekord. På instagram kan ni följa mig @nelker eller gruppen under #nelkerstt

Nu följer sista hårda veckan innan jag inleder min taper period. Har inga konkreta mål inför Kona än så länge utan tar det närmre inpå. Självklart är jag där för att förbättra förra årets performance. Man reser inte runt halva jorden för att fega?!

Tack för ordet!

NelkerMed 500 meter kvar, jagad av Mattias Bylund, Henrik Törn & Viktor Milonjic.


Dagens silvermadaljörer. Cyklisten Jonas Bohr & Sara Asp som även hon ska med till Kona.


Philip Berglöf efterlever TT´s motto "kan man ha barkaka ska man ha barkaka"


Pär Johansson, överlägsen segrare med sluttiden 1:00:31 (43:33 + 16:58)

En 3:e plats för mig på tiden 1:02:53 (45:14 + 17:39)

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-09-21 14:25


Annons

Vakuum


Nu är mina två veckor av återhämtande sysslor snart avklarade. Har varit ganska mosig och det har inte varit ovanligt att jag somnar före kl 21 på kvällarna. Vågen visar redan 3 kilo mer än tidigare och krämporna är borta. Till skillnad från föregående år har jag inte kört några hårda pass alls utan den träning jag genomfört har haft en mer lågoktanig karaktär.

Fr o m måndag börjar mitt block inför Kona. Fokus denna gång blir två rejäla distanspass i veckan då det var där skon klämde i Kalmar. Ovana ligga i bågen i över tre timmar samt generellt hålla på länge. Farten och trycket i de tre momenten var över förväntan så där handlar det mest om återupphålla kvalitén. Märkligt nog är jag sugen sätta igång igen. Revanschlusta är en övermäktig känsla. Vill inte avsluta 2014 med en medioker performance som sist. Känns halvavslutat och tomt :(

Kommer inte köra några lopp innan Kona förutom Stockholm Halvmarathon. Oklart vilken målsättning det blir där, smartast vore köra jämnt och inte på max men eftersom jag knappast är smart så lär det bli all out.

Här kommer bilder från Kalmar:

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-08-30 09:54


IM Kalmar - 9:27:12

Har nog aldrig varit så besviken över ett PB i hela mitt liv. Förklaringen är ganska komplicerad och jag är inte säker på ni kommer förstå. Inte ens jag själv vet vilken fot jag ska stå på. Försöker mig på summera det hela så kanske det klarnar...

Simningen - 1:03:04
Personbästa med hela 4 minuter. Inte missnöjd med tiden utan snarare hur jag fick den. Hade fötter och sällskap under de första 800 metrarna sedan simmade jag i princip ensam och gjorde ett alldeles för långt och stort yttervarv. Missbedömde hur trångt det skulle vara på banan nu med det nya rullande startsystemet. Skönt veta att man i princip klarar låga timmen solo men inte det bästa om man siktar på en bra sluttid. 

Cykling - 4:57:10
Höll min plan i detalj. En kontrollerad första tredjedel där jag låg 10-15 meter bakom lämpliga farthållare ner till Degehamn. Därefter brukar de tröttna och man får köra solo. Visste jag hade en bra grupp cirka 3-4 minuter framför mig så jag ökade norrut upp till bron då jag i princip fick köra helt ensam. Klockade första 9 milen på 2:22h. Fick en varning när jag cyklade om Emma Graaf eftersom jag åkte för långt ut i mötande körfält. Stop and Go i Kalmar som kostade en minut tyvärr. Där brann mina chanser komma ikapp gruppen som jag hade jobbat så länge för hinna ikapp. Sista 4-5 milen är och förblir ett mentalt & fysiskt helvete. Blödande skav i ljumskarna samt helt förnedrade nack & ländmuskler. Benen var fina och energin var bra. Banan var för lång i år egen, 18.25 mil.

Löpning - 3:20:33
För en gångs skull skulle jag springa smart. Är i otroligt fin löpform och ville verkligen inte sjabbla bort det pga dålig pacing som tidigare år. Till skillnad från 2013 var benen inte alls lika slaktade av cyklingen vilket bådade gott. Hittade en bra pace mellan 4:10-4:20 där jag trummade på. Första varvet gills inte, alla kan springa det. Tyvärr uppstod problem redan i början av andra. Dippar får man, det ingår men håll och illamående är ovanligt för mig. I det här läget låg jag trea eller fyra i min Age Group med en ganska stor lucka till bakomvarande. Testade stanna vid kommande två aid stations för fylla på energi samt kyla av mig men problemen kom tillbaka. Ländryggen hade även den helt gett upp då jag inte legat tillräckligt många timmar i aerobågen i år. När jag insåg att det här kommer inte bli en snabb mara rasade hela min värld samman. Fick gå/jogga om vartannat. Vid några kilometer kvar bestämde jag mig för att springa sista 2 km in i mål i alla fall. Hawaii vid det här läget kändes avlägset och jag kände mig ovärdig en slot. Det mest irriterande var att benen fortfarande kändes kanon och när jag väl sprang gick 4:20-4:30 lätt.

I mål kom jag på 9:27:12. Personbästa med 4 minuter tack vare simningen. 8:a i min age group och fick en roll down till Kona. Kändes lite skamset initialt men känner jag har så mycket mer att få ur mig att ett nytt lopp är välkommet. Där ska jag revanschera mig!

Slutsats: Simningen är okej, går finslipa någon minut till där. Cyklingen är mer än okej, bara vänja kroppen mer vid sittställningen. Löpningen är över förväntan. Långa & lugna pass som vänjer mig hålla på länge och jag är övertygad om att jag fortfarande kan åstakomma stordåd?!

Tack alla fantastiska människor som outtröttligt hejar på oss längs banan och hemma framför "live update". Tack alla som jobbat med Kalmar Ironman på ett eller annat sätt. Det är en helig plats och ni förtjänar allt beröm i världen!

Nu börjar jag snart ladda för Kona. Där kommer det smälla "INGEN KOMMER IHÅG EN FEGIS" kommer stå på min rygg!

Följ mig på instagram eller twitter om ni vill följa uppladdningen dit @nelker

Nelker
 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-08-18 13:23


Prove me wrong - go easy

Imorgon kl 7:00 ska jag starta min 5:e raka Kalmar. Trots den erfarenhet jag har samlat på mig och den goda form jag är i så man ändå väldigt nervös & förväntansfull. Hade det varit en marathon hade det känts betydligt enklare. Har nämnt det tidigare men bara komma till startlinjen på en Ironmantävling är en bedrift i sig. Det är miljoner grejer tänka på innan och oräkneliga beslut där för och nackdelar skall vägas i en redan förvirrad hjärna. Nu strax innan det är dags för sängen känns det nog ändå som om jag har koll på det mesta. Inte så mycket att oroa sig för, det är bortom min kontroll. 

De sista förberedelserna innefattar 10-15 minuter av vardera gren på tävlingsbanan. Testa utrustningen och skapa sig en mental bild om vad som komma skall. Väderleksrapporterna spår lätta vindar på 3-5 m/sek och 21 grader i skuggan. Det är kanske vad man kan få inne i skogen. Ute i öppen terräng var det duktigt varmt i solen och det blåste friskt på sina håll. Skulle innebära fantastiska förhållanden för mig. Detta innebär att de övriga deltagarna har vallats in i en falsk illusion och sannolikt kommer köra på tok för hårt. Bäst av allt är om de siktar på en kryddad sluttid också vilket oftast slutar illa. Har man kört Kalmar innan vet man att den banan är allt annat än lätt. Man måste vara väldigt anpassningsbar och inte luras in i en falsk förhoppning. Nu låter det som om jag hoppas det ska gå dåligt för mina medtävlare. Det vore väldigt osvensk säga en sådan sak men jag är här för en bra placering och för att det ska ske måste jag vara en relativ vinnare. Ni får tolka det hur ni vill. 

Min strategi kommer vara väldigt avvaktande tills dess att jag känner vilka löpben jag har efter ca 10 km in på löpningen. Har jag en bra känsla där kommer jag försöka lokalisera andra i min Age Groups som ligger före mig och försöka plocka dem en efter en. Vågar inte ge mig på tid för vad avslutande marathon kommer hamna på men farter ner mot låga 4-fart är tanken i alla fall.

Nu hoppas jag få till en bra vila innan start imorgon. Startnt 1035, i age group M35-39.
Följ oss på www.ironman.com "live coverage".

Till er andra som tävlar imorgon "prove me wrong"!

Nelker
 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-08-15 20:29


Flugvikt

Förberedelserna inför Kalmar har gått bra. Inga fantomskador eller kliande hals som spökar. Formen känns ok även om jag hade önskat mer. Är nomalt ingen som får hjärnspöken i större utsträckning även om min tränare kanske inte skulle hålla med. Klart man har hundratals frågor strax före om ens egna förhoppningar är naiva eller om de har de ligger i hyfsad paritet med verkligheten. Man är även i stort behov av bekräftelse då man behöver boosta sitt självförtroende. Hoppas alla i ens närhet har överseende med mina handlingar under denna period. Blir rätt mycket "me me me". Både gillar och ogillar den förtrollning man hamnar i. Väldigt lätt glömma bort sitt vanliga jag och uppslukas helt. Nåja, av olika typers medelålderskriser är väl denna en av de mer hälsosamma. Ska bara försöka komma ihåg hitta tillbaka till verkliga livet när det tar slut. Har ingen lust bli en friskus som har ryggsäck, vindväst och funktionsskor till vardags. Lite balans måste man ha.I torsdags anordnade jag Terrible Tuesdays klubbmästerskap i Tempo. 30 km på en kuperad bana norr om Stockholm. Hela 23 deltagare mötte upp inkl några av sthlms bästa triathleter. Kände det var befogat blåsa ur lite spänning ur kroppen samt få ett kvitto på var man ligger. Planen var ligga kontrollerat ut i ca 300 watt för sedan ligga 315-325w hem då det oftast är motvind efter vändpunkten. Missräknade att man som arrangör inte lyckas hålla nerverna lugna utan är uppe i varv redan innan start. Startade alldeles för ivrigt och hade problem släppa tanken vara jagad från bakomvarande cyklister. Oron var dock befogad då Tobias Bonnedahl & Magnus Olander knappast är några duvungar. Tappade tyvärr trycket på hemvägen men höll trots detta ihop det anständigt. 43:04 min på 30,2km denna kväll. För er som gillar fakta så innebär det 310 watt och 42,2 km/h. Är inte supernöjd med detta resultat, känner jag borde kunna få ur mig mer och jag disponer bättre. Oavsett fick jag utlopp och insikt om en hel del saker jag kan förbättra. En nypa ödmjukhet är positivt packa ner i ryggsäcken inför Kalmar. Loppet vanns föga förvånande av Jonas Bohr på 41:18 (44,1 km/h) tätt följd av up coming Pär Johansson som hade en magisk kväll. 41:40 (43,7 km/h). Den pojken blir knepig hålla bakom sig på lördag.Annars är det inte mycket man kan göra nu mer än hålla huvudet kallt. Det man kan göra är förvärra saker. Tiden är förbi när man kan förbättra sina förutsättningar. Nu pratar jag om ens fysiska utgångsläge. Materiellt kan man alltid finslipa detaljerna för undvika onödigt strul på tävlingsdagen. Kommer posta ett inlägg på onsdag om hur min cykel kommer vara utrustad. Kanske hittar ni en lösning som ni tidigare inte tänkt på som kan hjälpa er.

Är nere på all time low när det kommer till min kroppsvikt. Vägde in igår på 76 kilo efter frukost med shorts & t-shirt. Inte haft tillgång till våg sedan juni så det var något av en chock även om jag känner mig lätt. Normalt väger jag 80-82 kg. Återstår se om det är bra eller dåligt vara lätt. Just nu vill jag bara hålla mig frisk. Min fyraåriga dotter kom febrig och lade sig bredvid mig inatt. Sånt ingår i rollen som pappa och det är inte mycket man kan göra åt saken. Bara hoppas hon tillfrisknar stackarn och att det inte smittar resten av familjen. Typiskt när vi varit friska i 6 månader att det kommer nu....

Hoppas ni som ska köra på lördag eller i Köpenhamn får en avkopplande taper period. Tveka inte skjuta iväg frågor om det är något i förberedelserna ni undrar över.

Tack för pratstunden!

Nelker

Här kommer några riktigt farliga personer se upp med i Kalmar - Pär, Sara & Viktor.Skriv ut Permalink Kommentarer (2)

2014-08-11 14:09< Nyare inläggÄldre inlägg >
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser