Per Wangel | Runner's World + Triathlon
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Per Wangel

Ett år på skolbänken i England

Året som gått har minst sagt varit annorlunda och händelserikt. Från att tidigare bott hemma och ”bara” tränat till att kombinera detta med studier.

Efter att ha sökt till University of Brighton, och blivit antagen började jag mina studier i september 2012.

Utbildningen är motsvarande ekonomi- och matematikexamen i Sverige, jag tror denklassificera som ”dubbel major” vilket betyder två examina under fyra års studier.

Under första året delade jag ett stor hus med tre andra killar, en av dem är riktigt duktig på 800 och 1500 meter men han blev riktigt trött efter 40 minuters löpning.

Min första tanke när jag inledde mina studier var att jag skulle bli godkänd, inga speciella studieresultat eller utmärkelser. Det sprack redan efter vår förstaföreläsning när vår tyska professor i ekonomi sade något i stil med att ”du betalar för att studera här, att inte ta en examen med (1st), MVG (A) är inte värt något.” Det fick mig att både tänka om och få lite stresskänslor.

Det har varit riktigt tufft stundvis och jag hade en gång under året funderingar på att packa ihop och komma hem vid jul. Jag lyckades dock ta mig igenom detta och skörden av det hela blev att jag fick MVG (A) i alla ämnen under mitt första år.

Jag har tagit varje chans att kunde att byta miljö, åka hem till Sverige och åka på träningsläger.

Efter jul och all god julmat var det bara att åka över till England igen. Denna gång var det för att förbereda mig inför tentamenperiod, en period då alla kurser man läser under första året skall tenteras under en period på två veckor. Klarar man inte dessa får du inte försätta dina studier i årskurs två. Du får alltså inte göra omtentor som man får göra i Sverige en massa gånger.

Innan tentamenperioden lyckades jag klämma in två tävlingar, en bra och en dålig. Den bra var en 8:e plats i Windsor Super Series.

Efter tentamensperioden och efter att ha magasinerat alla prylar blev det hem till Sverige, bestämde mig relativt snabbt för att vara kvar i Falun under hela sommaren för att få ut så mycket som möjligt av träning och kunna fokusera på tävlingssäsongen.Det märktes att jag tappat en del träningsmässigt p g a att jag lagt mycket tid på studierna.

I juli körde jag en Europacup i Tartu där jag slutade 11:a! Formen började återkomma - det gällde bara att plocka fram den.

Det stora målet att ha klarat studierna under första året känns riktigt bra.

Tävlingsmässigt är Windsor (8:a), Jönköping (SM guld), Europacup i Tartu (11:a) och VM serietävlingen i Stockholmstävlingen (37:a) det bästa jag presterat i år.

Att jag lyckades prestera så pass bra trots all tid som lagts på pluggandet betyder att det finns mer att hämta.

Träningsmässigt har det så klart inte blivit lika många pass som tidigare år, men när tiden är knapp så måste man se till att det blir bra kvalité. Sedan september i år är jag tillbaka i Eastbourne för andra läsåret – spännande.

Nu vet jag också hur det funkar med studier och allt annat runt omkring vilket känns bra.

Med den fina träningsmiljö som finns här så tror jag att det bli enklare att kombinera studierna med träning. Fortfarande gäller studier före träning! Kommer hem till Falun under hela julhelgen för att kunna koncentrera mig fullt ut på träning. Skall självklart också bli kul att träffa alla hemma i Falun och få snacka svenska.

Hur är det att vara i England och vad är mina intryck hittills?

- Tågen kommer och går i rätt tid, vilket är viktigt för mig som åker tåg till universitetet nästan varjedag.

Folk är artiga och hjälpsamma. Studietakten är klart uppskruvad. Vädret är betydligt bättre i Eastbourne än vad jag hade räknat med.

Maten billigare och husen har dålig isolering. Lite konservativt, men samtidigt ”typiskt” engelskt.

Nu laddar jag för studierna och siktar framåt mot tävlingarna sommaren 2014!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2013-11-13 13:34


Annons

HÄNG MED!

Under Sprint SM gjorde min huvudsponsor AXA en film tillsammans med mig.

Under filmen får ni följa med mig dagen före tävling, under tävlingsdagen och se bitar av tävlingen.

Ni får ta del av mina tankar, förberedelser och höra tips och trix som jag använder mig av.

Ni kan se videoklippet på följande länk:

 

 

Mvh /P

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2013-08-27 15:37


37:a VM-serien Stockholm

37:a VM-serien Stockholm

I går så avgjordes den 7:e deltävlingen av VM-serien inför publikfest i Stockholm.

Jag slutade som 37:e man och är nöjd med det, här nedan följer en kortare rapport av mitt lopp

Simningen: Rankad som 57:e man lämnar inte mycket åt slumpen, hamnade som väntat långt ute till vänster på pontonen, fick till en riktigt bra start och kom iväg bra. Simmade stort och succesivt så drog jag mig längre utåt höger för att få ytterkurva vid bojarna. Lyckades med detta och fick till en bra bojrundning. Gasade på in mot varvning och såg att fältet var rejält utsträckt.

Andra varvet flöt på snabbt jag hade bra med krafter kvar och tryckte på så gott det gick, åkte på lite stryk kring bojen men lyckades hålla mig lugn ändå.

Kom upp cirka 40 sekunder efter R.Varga som är riktigt bra för mig.

 

Cyklingen: Absolut tokbombade de första 3-4 kilometrarna, för att få kontakt, hamnade lite olägligt bakom nån spanjor i en av kurvorna och där föll andraklungan (huvudklungan) iväg.

Jobbade på i ett vakuum med en spanjor i cirka 2 varv, därefter blev vi upplockade av tredje klungan. Fortsatte vara aggressiv, ville hålla nere tidsavståenden och få ett hårt lopp i kroppen.

 

Löpningen: Kände mig stark och alert redan från början, kunden hänga på de övriga riktigt bra. Kroknade aldrig riktigt men orkade inte riktigt hålla farten som jag satte upp på de två första varven.

SVT sändning:  http://www.svtplay.se/triathlon-vm

 

 

 

Allt som allt, min bästa placering på VM-serien, nöjd.

Nu laddar vi inför U23 VM.

/P

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2013-08-26 16:38


SM Jönköping

SM Jönköping

I går så avgjordes de Svenska Mästerskapen på Olympisk distans I Jönköping.

Efter ett par lugna veckor hemma i Falun, en lyckad tävling i Estland och riktigt hård träning med de aktiva här i Falun så lyckades jag igår försvara mitt SM guld på den Olympiska distamsen från förra året.

Tävling gick i centrala Jönköping på en rolig och publikvänlig bana där vi avverkade de 40 kilometrarna på cykel under 10 varv.

 

Nu till mitt lopp;

Simningen:  Min simning har känts riktigt bra hela året, jag och Glenn (tränaren i England) gjorde stora förändringar efter U23 VM i Auckland. Eftersom jag hade löpförbud i 3 veckor och åt utskrivna tabletter så kunde vi lägga mycket tid på min simning. Hälsenan dagen efter U23 VM där jag hade 13:e bästa löptid var stor som en apelsin och jag haltade runt i centrala Auckland. En blick tillbaka i träningsdagboken avslöjar att jag simmade 6-8 dagar i veckan och varje pass var minst 5 kilometer.

 

Simningen i går flöt på riktigt bra, rankingen skedde efter Svenska Cupen vilket gjorde att jag var rankad som nummer 10:e man, som tur var så var Joel lite schysst och släppte fram mig längst fram på pontonen annars hade det varit lite trångt. Jag tackade Joel genom att köra en kittel attack på hans fötter under stora delar av simningen (sorry).

 

Vi blev ett gäng på tre som var hyfsad samlade, jag gjorde troligtvis min sämsta växling i min triathlonkarriär (förutom min första tävling som ungdom då en underställströja skulle på efter simningen och maxtiden i växlingszonen utgick till att inte finnas med i resultatet). Min cykel ramlade nämligen ned från stången då jag lite förnämligt och fundersamt valt att sätta sadel ovanpå stången, en nackdel med att ha sådan stor cykel.

Detta gjorde att jag tappade Joels rygg och krånglade lite med cykeln.

 

Cyklingen; Joel satte bra press på cyklingen, jag visste att min cykelform var i riktigt bra slag, det har jag troligvis att tacka J.Djurback, och J.Kärner för då alla deras JÄ*** pass går i snittfart på 35/km då blir man åkstark.

Så jag ville försöka att hämta in Joel själv, avståndet mellan mig och Joel var hyfsat konstant och jag hade en grupp på 4-5 personer som jagade bakom mig.

Den gruppen anslöt till mig och då var det rent tekniskt sett en tidsfråga innan Joel skulle bli inhämtad, jag satte en del press på de andra i min grupp och var lite tuff i mina ordval.

Joel blev inhämtad och gruppen saktade ned i fart likt en femmil i längdskidor ingen ville dra och alla skulle spurta inklusive mig.

 

Löpningen:  Jag tänkte redan från början att jag ska sätta press på löpningen och inte kolla bakåt, gjorde det och fick relativt en snabb lucka till de övriga. Stefan ledde sedan en tidigare ”attack” på cyklingen och han plockade jag in efter cirka 1,5 kilometer.

Därefter gjorde jag mitt egna lopp på löpningen som kändes relativt seg, hade inga riktiga bra ben utan fick inte till den riktiga studsen i benen, sprang rätt medelmåttligt. Men det räckte till ett SM guld på den Olympiska distansen vilket jag är väldigt glad över.

 

Stort tack för all support efter banan och tack till arrangörerna för en riktigt bra och rolig tävling.

 

 

Det som återstår av säsongen 2013 är följande tävlingar:

25 augusti: World Triathlon Series, Stockholm

12 September: U23 VM, London

28 september: Världscup, Spanien

20 oktober: Världscup, Spanien (kanske)

 

 

 

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2013-08-11 15:47


SM, ITU Tartu & Betyg

Dags för ett blogginlägg, mycket har hänt sedan sist.

Jag har installerat mig hemma i Falun för sommaren innan jag åker över till England i september. Jag har hunnit med att kommit 2:a på Sprint-SM, jag har blivit 11:a på en Europa cup i Estland och fått mina slutgiltiga betyg för årskurs ett. Resultaten på ovanstående har varit varierande jag var inte alls nöjd med SM silver och hade förhoppningar att försvara mitt SM guld. Men jag slutade som 2:a.

Jag gjorde en okej insats i Estland, en riktigt bra simning för att vara mig, 13:e upp ur vattnet när Joel storblänkte och var först av alla upp ur vattnet, satt i första klungan, positionerade mig själv riktigt bra inför växling.

Löpningen kändes ok, jag hade inte det där riktiga stinget i benen att följa med topp 5-10 den första kilometer vilket gjorde att jag hamnade lite på efterkälken. Hade även ett straff på 10 sekunder att vänta (för vilket jag inte vet) som jag var tvungen att ta under det sista varvet av löpningen.

Men allt som allt en bra insats, plockade riktigt bra med ITU poäng och slutade 11:a i mål.

Betygen släpptes i fredags, men eftersom ingen får göra om en enda examen/tenta i England samt att det är ”tack och adjö” om du blir underkänd på en examen tog jag det kloka beslutet att vänta med att kolla mina betyg tills efter tävlingen.

 Men det gick som en smäck. Har under årets som gått läst fem kurser inom programmet (finansiell matematik, finans, ekonomi, finansiell bokföring och akademisk forskning) fick en 5:a i alla ämnen eller som det heter i England en 1st.

Så nu kan jag njuta av träning och sol i sommar.

 

På återhörande.

 

 

 

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2013-07-23 21:04< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Per Wangel


Elitsatsande triathlet med sikte på OS 2016. 22 år gammal triathlet som bor i Brighton (UK). Studerar finansiell ekonomi och distanskurser i juridik. Började med triathlon i 15 års ålder. Bakgrund: längdskidåkare med två Vasalopp i bagaget, har blivit en 192 plats (2011) samt en 166 plats (2010)

0701829245


Mest lästaFölj Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser