Rickard Carlsson | Runner's World + Triathlon

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Rickard Carlsson

8:a på Sprint SM

Tänkte i detta blogg inlägg beskriva dagen i lördags. SM i sprint stod på schemat och jag och Nina hade åkt upp till Stockholm i torsdags kväll då vi kunde bo i Ninas systers lägenhet! 

Starten i lördags för eliten var inte förrän kl 16.30. Jag ville dock cykla den spektakulära cykelbanan innan tävling för att ha koll på eventuella svårigheter. Eftersom masters skulle köra innan oss så stängde inspektionen av banan redan kl 13.00 så jag var i Uppsala i god tid! 

Hur ser förberedelserna ut en sådan här dag?

Jag gick upp kl 8.00 för att snöra på mig löpaskorna och ge mig ut på en 20-25 min morgonjogg. Dels för att ¨ väcka och känna på kroppen men också starta igång magen. 

Därefter en stabil frukost innehållande: 

Havregrynsgröt, mellanmjölk (laktos fri), 1 st banan, 3 st knäckebröd med honung. Till detta dricks det naturligtvis kaffe och 6,5 dl vatten med resorb. 

Försökte vila lite efter frukost innan bilen packades och vi körde de 65 km till Uppsala. Väl i Uppsala så rullade jag 2 varv på cykelbanan tillsammans med Sebastian Norberg och Emil Dansk. Alla tre konstaterade att det det skulle bli mjölksyrafest på cykeln :) 

Möte sedan upp Nina och hennes syster för att ta en god lunch innan det var dags för de sista förberedelserna. Till lunch blev det kycklingsallad för att sedan börja smutta lite på en flaska sportdryck från Umara sport som jag inlett ett nytt sammanbete med, vill ni läsa mer om Umara så är här en länk.

Sportdrycken som jag använder heter Sport och har en fräsch smak av citrus. Men hjälp av Simon från Umara så har jag räknat ut exakt vad som behövs för att ha mina glykogen depåer fyllda innan loppet vilket är det viktigaste! Gick därefter och kollade på damernas första halva av loppet och insåg redan då att det skulle bli trångt på protonen! 

Med 40 min till start så började laddningen till 100% efter att ha legat lite i skuggan och vilat började jag röra på kroppen. Hade då också fått i mig en Intend som också är en produkt från Umara. Jag använder denna inför tävling och tävlingslika pass. Jag gillar verkligen denna produkten. Det är som en väckarklocka för kroppen och det känns lite som en bomb som bara vill explodera och ge sig iväg och prestera.   

Tog sedan på mig våtdräkten och började inrimmet. Gjorde några dyk från protonen och det kändes underbart i kroppen. Hade grymt flytt i vattnet speciellt på min vänster andning. Sedan upp för att prickas av och därefter började vi rada upp oss på protonen. Jag fick en ok plats och adrenalinet och nervositet var helt klart hög.

Kommandot "mindre än 1 min till start" kom, där var vi iväg. Mycket trångt första 200 m bytte färdriktning 3 ggr för att det var så trångt. Hade svårt att lokalisera hur jag låg till. Kom sedan in i en bra simning och hittade bra flytt. Efter en vändning på 180 grader så hade jag fortfarande svårt att veta hur jag låg till. Hittade några fötter att simma på och jag tyckte det var bra fart men hade inga problem att hänga med! Kom upp efter simning och fick ett skrik av farsan- "DU ÄR MED"! Fan va gött tänkte jag, det är ju detta jag slitigt för hela vintern, att vara med efter simningen. Långt ifrån perfekt växling och hoppade på cykeln samtidigt som Jonas Djurback. Fick slita ordentligt upp för backen de första två varvet och jag hade sådan sjuk syra att jag inte visste vad jag skulle ta vägen! Fick släppa Jonas upp för backen 3:e gången och resten är historia...

Hade helt enkelt inte benen på cykel och löpningen men ändå väldigt nöjd med simningen. Därför tänker jag inte skriva mer om loppet just för att jag lämnar det därhän! 

Vill ändå gratulera Gabriel till guldet, Oskar till silvret och Ludde till ett brons. Bra kört grabbar!       

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-06-15 10:48


Annons

Racerapport Mallorca

Nu är vi igång! Säsongens första racerapport:

 

Uppstigning 06.00 för att inta en egenhandlad frukost på hotellrummet. Satte oss i bilarna 07.30 och rullade de 5 milen ner till hamnstaden Colonia Sant Jordi. Kände mig för tillfället väldigt lugn och förbered på att plåga mig själv!

 

Precis som de andra åren så vart det smått kaos vid in-checkning av cyklarna, som tur är var vi i tid och hamnade ganska långt fram i kön. Hade betydligt bättre startnummer i år och fick en bra plats vid växlingen.

 

Gick sedan och tog den obligatoriska dubbla-espresson och det är där och då som alltid inför en tävling som jag börjar bli lite lätt illamående. Att vara nervös inför säsongens första tävling hör liksom till. Även fast klockan bara var 9 så var det riktigt varmt och jag började känna mig sådär nervös-tung i kroppen. Man börjar ställa sig frågan:

 

Varför gör jag detta egentligen?

Fan Rickard skaffa ett 7-16 jobb och var nöjd med livet istället! 

 

Misstänkte att starten skulle bli försenad men de höll tidsschemat. Tog på våtdräkten och hoppade i vattnet 20 min innan start för att värma upp lite lätt!

 

10.00 PANG!

Simning: Starten sker från stranden för att sedan springa ner i vattnet. Jag stod jämte Will Clarke som var segraren förra året i samma tävling. Starten som är lite av min svaga punkt i simmomentet var varken bra eller dålig. Hamnade som vanligt mitt i tvättmaskinen och fick slugga mig ur för att få fritt vatten för att sedan försöka lokalisera hur många som var före mig. Det verkande vara rätt många. Började trycka på riktigt ordentligt och passerade simmare efter simmare. Efter ca 500 m hittade jag ett par fötter att gå på innan jag insåg att det gick för sakta. Gick upp och började dra gruppen, tills jag insåg att jag drog ifrån dom. Kände också att jag tog in på de framförvarande och gjorde allt för att täppa den luckan, vilket jag också gjorde!

 

Helt klart nöjd med min simning då segraren förra året simmade över 2 minuter snabbare än mig förra året och i år var det bara 1 min!

 

T1: Blir lätt lite stressigt första tävlingen men jag satte växlingen som en smeck!!

 

Cykel: Fick ett skrikande meddelande av triathlon legenden Micke Thoren efter växling att jag låg nia och att jag skulle utnyttja den fina klungan som kom att bildas. Vi blev 5 st i den lilla klungan jag satt med i och det tog ca 5 km innan vi fick igång vårt samarbete. Det var jag 2 tyskar 1 Ryss och en fransos. Jag viste dock inte riktigt hur många som var framför oss. Det kom en vänd punkt efter ca 18 km och då möte vi ledargruppen på 3 man och det var inte mer än 1 min upp! Jag och ryssen gjorde grovjobbet i klungan för att försöka kapa tid fram till ledarna. Blev lite irriterad på de två tyskarna då dom cyklade jävligt passivt. I dessa situationer ser jag inte meningen med att ta det lugnt om man inte är med i ledarklungan!!! Det var lite stressigt på cykeln så jag missade lite med mitt intag av vätska. Vilket jag fick äta upp senare!

 

T2: Lite svårt att få av hjälmen annars inga större problem! 

Löpningen: Vi hade ca 2 min fram till de 3 längst fram och jag valde att spänna bågen från början. Hade i vilket fall känning på 4:e platsen. Gick på hårt första 2 km innan jag fick kramp i magen. Känslan av en kniv som sätts in mellan revbenen inföll sig! Fick dra ner tempot ordentligt och tappade kontakten med 4:e platsen. Halkade ner till 7:e plats. Fick kämpa med magsmärtorna i över 3 km innan de släppte lite och jag kunde sätta fart på benen igen! Med 800 m kvar blev jag omsprungen av fransmannen som kom i grym fart och jag hade inget att sätta emot. Sprang i på en 8:e plats lätt överhettad i den 30°c värmen!    

 

Sammanfattning:

Jag skrev i mitt senaste blogginlägg inför tävlingen att det var svårt att sätta ett placeringsmål då jag hade lite dålig koll på startlistan. I efterhand om man kollar topp 4 i resultatlistan så är det inga dåliga atleter på plats:

1:a Will Clarke Fd olympier ex antal pallplatser på världscupen. Sadlat om till Ironman 70,3 och tog förra året 2 vinster samt 4 2:a platser på Iroman 70,3!

2:a Linus Stimmel, grym junior som har erfarenheter inom ITU

3:a Dmitry Rostyagaev erfareheter inom världscupen

4:a Georg Potrebitsch bl a 6:a på EM long distans

 

Roligt att tävla mot och med dessa duktiga triathleter. Jag är faktiskt riktigt nöjd med min simning och cykling. Hade 10:e simtid och 5:e cykeltid! Lite tråkigt att jag inte kunde göra mig rättvis på löpningen men det kommer fler tävlingar! Det jag tar med mig är helt klart att jag minskat differensen till vinnaren Will Clarke som också vann förra året. Då var jag 10 min efter i år var jag 6 min efter. Fortfarande en bit efter men helt klart på rätt väg!

 

Vad gäller tankarna som flög i huvudet innan tävlingen:

Varför gör jag detta egentligen?

Fan Rickard skaffa ett 7-16 jobb och var nöjd med livet istället! 

 

Jag gör detta för jag älskar det och jag skulle inte vilja byta plats med någon ANNAN!

 

Älskar livet helt enkelt!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-05-07 14:31


karusellen Triathlon 2015 drar igång imorgon!

Imorgon kör vi!!!

Säsongens första tävling, olympisk distans i Colonia de sant jordi! En tävling som jag kört tre år i rad och som jag verkligen älskar. Bra startfält, härlig bana och underbar spansk äkta triathlonkärlek.

Sen senast har vi förflyttat oss från Alcudia till Cala major, en mindre stad 5 km utanför Palma. Vi har fått besök av Ninas Pappa och hans sambo samt mina föräldrar.

Har dragit ner något på träningens volym de senaste tre dagarna. Körde ett riktigt håll käften brickpass i torsdags som avslutades med backintervaller på löpningen. Vi bor precis vid stranden och jag har därför simmat OW simning varje dag i olika farter!

Idag har vi varit nere i Colonia de sant jordi för att hämta ut startkuvert . Jag har också fått till ett bra simpass i deras härliga 50 m bassäng samt kört lite strand-starter som ni kan se på instagram: @rickardctri

Imorgon gäller det alltså, dags att leverera. Jag är sådär obehagligt äckligt nervös som man alltid är inför säsongens första tävling. Tycker dock det ska bli riktigt roligt att vara med och fightas igen!

 

Målsättningen inför tävlingen är helt klart en bättre simtid samt löptid än förra året, om banan är den samme dvs! Cyklingen är lite svår att säga nått om då det är tillåtet med klungkörning och det beror på hur körningen blir på cykeln.

 

Placerings mål är om möjligt ännu mer oklar. Det belgiska proffs teamet Uplace-BMC är på plats och deras meriter är inte dåliga. Allt från framskjutna placering på OS till pallplatser på Hawaii! Jag vet dock inte hur många som ska vara med och tävla!

 

Håll gärna tummarna för mig imorgon, nu rullar karusell ”Triathlon Rickard igång 2015!!!” 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-05-02 22:30


Vecka 1 på träningslägret!

Pga typiskt spanskt internet på hotellet så har jag inte kunnat ladda upp något blogginlägg!

Jag och Nina har nu varit här i Alcudia 1 vecka och vi har båda fått till riktigt grym träning. För er som är intresserade tänkte jag dela med mig av min träningsdagbok första veckan men först lite om själva Alcudia.

Många har säkert varit här innan men för mig är det första gången. Jag skulle nog vilja beskriva det som himmelriket. Det andas verkligen träning och hälsa här. Det är helt klart mer ovanligt att befinna sig här och inte cykla än att vara här och cykla, vilket jag fullkomligt älskar. För en annan som är van vid att göra de flesta träningstimmarna själv var det lite av en chock till en början. 

Nu lite om träningen här nere. Vi kom hit i onsdags och började med två lite lugnare dagar för att vänja kroppen vid värmen.

Fredag: mötte upp med Mallorca boende Andreas Linden. Vi körde ett riktigt bra pass ihop där vi började med ett härligt OW pass. Körde sedan igenom cykelbanan på tävlingen Mallorca 70,3. Brutalt hårt pass för min del. Dels för att Andreas är en grym cyklist men också för han körde sin tempocykel.  Att han sedan hävdade att han kört denna runda mer än 25 ggr gjorde inte saken lättare för mig!!!! Vi körde 5 stycken långa intervaller, allt från 7 min-45 min! Var riktigt nära den berömda väggen på slutet. Avslutade sedan med lite ”run of bike”!

 

Lördag: Blev även Simning, cykel och löpning i lördags med fokus på löpning, distans! 

 

Söndag: Långcykling på schemat med fokus sitta länge i sadeln utan något vidare fartkrav. Körde detta passet med Rasmus och Nina. Vi tog det ganska lugnt fram till första stigningen vid 40 km. 7,9 km uppför till Puig major. Därefter lite Rolling hills fram till Sa Calobra. Har läng velat köra denna stigning. Förväntan var stor, 10 km med en snittlutning på 7%!! Man kör först ner serpentinerna till den lilla byn Sa Calobra. Vi hade då suttit på cykeln i 70 km och det var dags för lunch innan vi vände uppför. Tryckte på lite uppför men det var ändå behagligt noterade en tid strax under 35 min. Därefter slog tröttheten till i både huvudet och benen. Men hem kom vi och rundan blev tillslut 120 km och över 2000 höjdmeter.

 

Måndag (intervalldag): Tufft simpass med Rasmus huvudserie 3x(2x75+2x50+2x25+100max +200 a1). Riktigt kul att simma med Rasmus som är en duktig simmare och som simmat IM distansen på låga 50 min! Eftermiddagen bjöd på löpintervaller 4x2km tävlingsfart.

 

Tisdag: Började med cykel 65 km och 1000 höjdmeter ut till Fomento, mäktig väg med ny asfalt. Sprang sedan ut på 7 km bricklöpning i 3.45 min/km! Avslutade dagen och även sista passet här i Alcudia med att simma ett distans pass Open Water med min älskling!

Imorgon beger vi oss ner mot Palma för en vecka i Cala mayor. Lika sorgligt som det är att lämna Alcudia lika härligt blir det att vara nära min favorit stad Palma med en underbar mysfaktor. På söndag sker första tävlingen för säsongen. Tävlingen går på olympisk distans med tillåtelse till drafting. Riktigt sugen på att tävla och se var kroppen har att leverera. Kommer dock fortsätta träna på ordentligt fram till tävling då jag sedan ska hitta formtoppen till Barcelona 70,3 den 17 maj!

 

Remember: ” pain is only weakness leaving the body”.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-04-28 17:28


2 veckor på Mallorca!

Mindre än 2 veckor kvar till säsongens första tävling. Mindre än 24 h kvar till flyget lyfter mot Mallorca och 3 PT timmar kvar innan det är dags för lite semester!

Två cyklar är nerpackade, tvättmaskinen gick varm under hela gårdagen. Hann även med en kort weekend i Båstad även denna helg. Helt underbart hela, familjen samlad även min syster som annars bor i London och pluggar till musikalartist.

 

Eftersom jag bara är hemma drygt en vecka mellan tävlingen på Mallorca och tävling i Barcelona och inte kommer att kunna sitta supermycket på nya tempocykeln så valde jag att köra en liten cykelhelg nere på västkusten. Samt testa hur cykeln var när det gick mycket uppför då Barcelonas cykelsträcka innehåller ett antal höjdmeter!

 

Blev 250 km cykel i helgen med en snitt hasighet på 33,2 km/h trots att det blev några gånger upp och ner för Hallandsåsen. Scott plasma premium är alltså inte bara snygg utan sjukt snabb också! Älskar känslan när jag sitter på cykeln grym balans och inte alls så vindkänslig som jag trodde den skulle vara trots att aerodynamiken är grym!

 

Som sagt sista arbetsdagen på PT-studion på några veckor vilket känns lite tudelat. Kommer inte vara helt ledig då jag har mina Individuella coaching kunder som jag tränar online. Känns dock skönt att jag har lite annat att göra än att bara träna!

Hur ser upplägget ut för detta läger?

Hela lägret kommer att vara upplagt för att jag ska prestera den 17 maj i Barcelona samt och jag kommer att tävla den 3 maj på Mallorca Triathlon Balearic Championships.

Kommer skriva mer om hur träningen går där nere men kortfattat är första veckan fokus timmar på cykeln och Open water simning samt försöka få till bra intensitet på löpningen. Från 27/4 kommer jag släppa något på volymen men behålla intensiteten fram till tävlingen på Mallorca. Jag stannar på ön ytterligare 3 dagar efter tävlingen och då blir det aktiv återhämtningen för att sedan hitta formtoppen hemma i Växjö innan avresa till Barcelona.

 

Jag har 4 väldigt roliga, spännande, prestationsinriktade och underbara veckor framför mig. Det är dessa veckor som jag tänkt på mer eller mindre under hela gristräningen i vinter!

 

Nu kör vi!!! 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-04-21 08:11< Nyare inläggÄldre inlägg >
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser
Annonser