Rickard Carlsson | Runner's World + Triathlon

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Rickard Carlsson

2 veckor på Mallorca!

Mindre än 2 veckor kvar till säsongens första tävling. Mindre än 24 h kvar till flyget lyfter mot Mallorca och 3 PT timmar kvar innan det är dags för lite semester!

Två cyklar är nerpackade, tvättmaskinen gick varm under hela gårdagen. Hann även med en kort weekend i Båstad även denna helg. Helt underbart hela, familjen samlad även min syster som annars bor i London och pluggar till musikalartist.

 

Eftersom jag bara är hemma drygt en vecka mellan tävlingen på Mallorca och tävling i Barcelona och inte kommer att kunna sitta supermycket på nya tempocykeln så valde jag att köra en liten cykelhelg nere på västkusten. Samt testa hur cykeln var när det gick mycket uppför då Barcelonas cykelsträcka innehåller ett antal höjdmeter!

 

Blev 250 km cykel i helgen med en snitt hasighet på 33,2 km/h trots att det blev några gånger upp och ner för Hallandsåsen. Scott plasma premium är alltså inte bara snygg utan sjukt snabb också! Älskar känslan när jag sitter på cykeln grym balans och inte alls så vindkänslig som jag trodde den skulle vara trots att aerodynamiken är grym!

 

Som sagt sista arbetsdagen på PT-studion på några veckor vilket känns lite tudelat. Kommer inte vara helt ledig då jag har mina Individuella coaching kunder som jag tränar online. Känns dock skönt att jag har lite annat att göra än att bara träna!

Hur ser upplägget ut för detta läger?

Hela lägret kommer att vara upplagt för att jag ska prestera den 17 maj i Barcelona samt och jag kommer att tävla den 3 maj på Mallorca Triathlon Balearic Championships.

Kommer skriva mer om hur träningen går där nere men kortfattat är första veckan fokus timmar på cykeln och Open water simning samt försöka få till bra intensitet på löpningen. Från 27/4 kommer jag släppa något på volymen men behålla intensiteten fram till tävlingen på Mallorca. Jag stannar på ön ytterligare 3 dagar efter tävlingen och då blir det aktiv återhämtningen för att sedan hitta formtoppen hemma i Växjö innan avresa till Barcelona.

 

Jag har 4 väldigt roliga, spännande, prestationsinriktade och underbara veckor framför mig. Det är dessa veckor som jag tänkt på mer eller mindre under hela gristräningen i vinter!

 

Nu kör vi!!! 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-04-21 08:11


Annons

Föreläsning, SVT, Barcelona 70,3!

Efter några dagars påskledigt var det dags att bege sig tillbaka till verkligenheten. Jag har hunnit med många grymma PT-timmar, löpanalyser och kostrådgivningar. Jag har också varit hos Länsförsäkringen och hållt min inspirationsföreläsning. Ett företag som har sett till att alla arbetare fått genomgå en läkarundersökning. Efter att resultaten pekade på en negativ utveckling gällande hälsan valde företaget att göra en friskvårdsdag. Där igenom blev jag inbjuden för att inspirera till träning och en hälsosam kosthållning, underbart initiativ!

 

Det börjar närma sig säsongen 2015 och jag längtar otroligt mycket efter att få tävla igen, känna vibrationerna från startlinjen, pulsen, adrenalinpåslaget och sedan startpistolens smäll vars eko försvinner bland publikens jubel innan det kalla vattnet hinner fylla våtdräkten. Den senaste tiden har jag fokuserat på att höja intensiteten något och dragit ner på volymen. Här är ett exempel på de senaste 6 dagars träning:

 

Fredag

Lördag

Söndag

Måndag

Tisdag

Onsdag

 

Simning

Serie: 22x100 sv 1.30

Cykel

3h+ 30 min ”run off bike”

Simning

Serie:

8x500

Simning

Serie: 30x100 sv 1.40

Cykel

2,5 h

 

Simning

Sprintserie:

15x50 Max uppifrån

 

Löpning 16 km

 

Styrka

Explosivitet

Löpning

15 km

Löpning

intervaller

3x(120,90,60,90,120 sek)

Cykel intervaller

4x4 min ”all out”

2 min rullvila

 

 

Av förklarliga själ så är jag ganska slut i benen idag då det har varit fokus på kvalité sedan i tisdagskväll. Det var minst sagt skönt med lugn löpning och cykel idag. Jag ska för övrigt göra premiärturen på min nya tempocykel, som jag monterade och hämtade hos min sponsor ”Cykel och Fritidscenter” igår! Det är ett riktigt monster vill jag lova, och jag ser väldigt mycket fram emot att köra på den i år!

 

Här är lite kort om hur den senaste tiden kommer se ut. På grund av PT-studion och dess uppstart har jag inte kommit iväg på något träningsläger i år, men det är inte långt borta! Jag har ett hektiskt men underbart schema en månad fram över.

 

  •  22 april - åker till Mallorca på ett 2 veckors träningsläger som avslutas med tävlingen: Mallorca Triathlon Balearic Championships. Kommer hem den 6 maj med, förhoppningsvis, mängder av bra träning i kroppen.
  • 9 maj - åker till Lund och springer ”Lundaloppet 10 km”, som är sista genrepet innan riktiga laddningen inför vårens stora mål börjar, Ironman 70,3 Barcelona.
  • 15 maj – flyget lyfter mot Barcelona
  • 17 maj - biljetten till VM i halv-ironman (25-29) i Zell am See den 30 augusti ska vara i hamn, inget snack!

 

Förresten något helt annat. Jag satt på testcykeln häromdagen då telefonen ringde och visade dolt nummer. Jag svarade och otroligt nog var det från ”Gomorron Sverige” på SVT. De har kört ett antal program där de pratat om i stort sätt allt vad som gäller löpning, från material till hur träningen ska bedrivas. Idag(torsdag) skulle de göra en avslutning på detta och, som jag förstod det, skulle tittarna skulle få en möjlighet att chatta med en expert, och fick förfrågan om att vara just den experten! Detta kändes oerhört hedrande och det är fantastiskt att få möjligheten att göra det som jag älskar mest, nämligen prata träning och kost. Fick tyvärr tacka nej då jag har andra åtagande här hemma och en resa till Stockholm fram och tillbaka inte riktigt gick att få in, men roligt att få en förfrågan!!!

 

Nu är det dags att sätta sig på monstret några timmar :)

 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-04-16 20:13


Påskgodis och tröskelpuls!

Sitter i skivandet stund nere i stugan i närheten av Båstad eller paradiset som jag brukar säga! Är här nere tillsammans med min sambo Nina. Vi båda är lediga över helgen vilket för mig innebär träningshelg lördag-tisdag. Vi brukar fly ner hit från Växjö så ofta som möjligt då jag älskar att vara här nere. Blir ett viktigt miljöombyte både träningsmässigt men också från övriga livet. Det är heller ingen nackdel att cyklingen här nere enligt mig tillhör en av Sveriges bästa! Har hittills cyklat 20 mil och redan kört upp och ner för Hallandsåsen på 10 olika ställen. De olika stigningarna är mellan 2-3 km långa och i höjdmeter är detta ca 200 m. 

Fick en fråga i fredags under en av mina PT-timmar:

Kommer du Rickard äta något påskgodis i helgen?

-       Som vanligt svarade jag att något lösgodis äter jag inte. Det är av 2 anledningar.

  1. Otroligt onyttigt som allt annat raffinerat socker
  2. OFRÄSCHT! Som idrottare och ständigt rädd för att bli sjuk har jag själv sett både vuxna och barn gå in med sina äckliga händer och plocka.

Men påsk är det ju bara en gång om året så när Nina igår fyllde ett påskägg med pappersinslagna godisbitar så blev det lockande. Efter ett cykelpass på 3h stannade jag till i stugan innan den väntade ”run of bike” löpningen på 10 km. Ställde mig vid påskägget och vräkte i mig ett par bitar kort på energi som jag var. Så svaret på min PT kunds fråga om jag äter godis blev svaret JA, men enbart när det har ett vettigt syfte! :)

 

Nu är det dags för dagens sista pass som är löpning enligt följande:

3 km uppvärmning

3x80 m stegringslopp (för att komma upp i puls)

4x(2,5 km tröskel eller strax under, 2 min gångvila)

2-3 km nerjogg

För er som undrar var tröskelpuls är så finns en förklaring nedan:

Enkelt kan man säga att det är den högsta möjliga puls och fart utan att du drar på dig mjölksyra.

Det är dock lite mer komplext än så. I kroppen finns något som heter laktat och laktat finns i kroppen hela tiden dock i olika mäng. Mängden laktat ökar i form av ansträngning/puls. Något förenklat kan man säga att det sker en match i kroppen mellan laktatet och syret vem som ska ta kontrollen över bla muskelcellerna. Vid en viss pulsintervall så vinner laktatet med resultatet att du får mjölksyra och farten minskar drastiskt!

 

Det är därför bra att utföra något som heter laktat-test där man bla kan få fram vilken pulsintervall som laktatet ”tar över” kroppen. På mitt senaste test var min tröskelpuls 183 bpm dvs 90,7% av maxpuls. Så inför kommande löp-intervaller så gäller det för mig att springa med en puls nära 183 bpm och ibland över då du med denna typ av träning kan flytta tröskelpulsen och då bli snabbare :).

För mer frågor maila eller kommentera gärna nedan!

Glad påsk på er! 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-04-05 18:05


I`m back!

Efter ett års bloggpaus från Runners är jag tillbaka!

Efter att ha insett att jag inte skulle ha tid att leverera inlägg med den frekvens, lust och engagemang som jag vill bestämde jag mig för att ta en längre paus från bloggandet här på Runners. Jag har nämligen en väldigt hektisk tid bakom mig med många järn i elden, men nu är jag alltså tillbaka. 

Här på Runners World Triathlon kommer ni som är intresserade att kunna följa med mig på allt som rör träningsupplägg, tävlingsupplevelser och fritidsaktiviteter, men jag kommer också skriva om mitt jobb som personlig tränare och företagare samt vädra tankar som rent allmänt snurrar i mitt huvud!

Men först, vad har hänt sen sist?

För säkerhetens skull letade jag mig tillbaka till mitt senaste inlägg här på sidan. Det handlade om att jag precis fått upp min hemsida rickardtri.se. Utan att överdriva var detta bara starten på en helomvändning i mitt liv. Under denna tidpunkt arbetade jag med personlig träning och kostrådgvining på friskvårdsföretaget Idrottskliniken i Växjö. Detta gjorde jag fram till hösten 2014 innan jag beslutade mig för att göra en dröm till verklighet. 

Den 3 november 2014 slog jag upp portarna till Rickards PT-studio. PT-studion, som ligger mitt i Arenstaden i Växjö, är ett fullt utrustat gym med den speciella egenskapen att det enbart är öppet för PT-kunder. Det sker alltså ingen gymverksamhet för allmänheten på PT-studion, utan här arbetar jag enskilt med PT-timmar, kostrådgivning, löpanalyser samt individuell coaching. Det fina med detta, och också anledningen till att jag trivs så bra, är att jag är min egen. Jag har mycket tankar kring träning, kost och hälsa och nu kan jag sätta dessa tankar och idéer i kraft vilket är otroligt roligt och motiverande. Det är proffsigt, utmanande, inspirerande och definitionen på personlig träning.

 

En viktig del i mitt beslut om att starta eget är att jag vill fortsätta min professionella satsning på triathlon. Jag lämnade säsongen 2014 med bra resultat i ryggen. Jag placerade mig topp 8 på samtliga tre SM tävlingar, alltså i sprint, olympisk och halv-ironman. Jag fick även med mig en tredje plats från ”Tjörn 70.3” där jag hade en fantastisk dag. 

2014 års säsong gjorde mig hungrig på mer...

I nuläget har jag lämnat en grundträningsperiod bakom mig som har varit otroligt bra. Jag har fått vara hel och frisk i stort sätt hela tiden och kunnat genomföra de träningspassen som funnits med på träningsprogrammet. Det är nu ca fyra veckor kvar till första triathlon tävlingen för säsongen och peppen är på max. Den 22:e april åker jag till Mallorca på ett två veckor långt träningsläger som avslutas med en av säsongens härligaste tävling. Efter endast nio dagar hemma i Sverige bär det sedan vidare mot Barcelona där jag ska köra en 70,3, vilket också är vårens stora mål.

Hoppas ni är sugna på att följa min resa!

Har ni frågor eller funderingar är det bara att höra av sig på mail: info@rickardtri.se eller kommentera i kommentarsfältet längre ner på sidan.

Detta får räcka som min blogg-comeback för denna gången.  

  

Jag finns även på social medier:

Facebook: Gå in och gilla sidan Rickards PT-studion

Instagram: Rickardctri

Twitter: RickeC90

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-03-31 19:12


Ny hemsida!

Nu har hemsidan varit uppe i snart 2 dygn och jag tyckte det var dags för ett litet premiär inlägg! Får först tacka för all den positiva responsen på sidan. Fruktansvärt roligt att höra efter all den tid jag har lagt ner. Icke att förglömma är ju som jag sagt tidigare Daniel på WellHello som gjort ett bra jobb med designen. Samt fotografen Jonas som jag ser fram emot att arbeta mer med!

Tanken med hemsidan är som sagt att föröka sprida mina tankar och kunskaper om kost, träning och hälsa, detta som är några av mina största intressen här i livet. Här kommer det även vara enkelt att ta kontakt med mig vid frågor och funderingar kring Personlig träning och Kostrådgivning. Sist men inte mist så kommer ni kunna följa min satsning mot att bli professionell triathlete.

Som det ser ut nu kommer jag vara kvar som bloggare på Runners World triathlon men kommer även att ha min blogg här på hemsidan under fliken Blogg och media. Har även startat en YouTube kanal där kommer det läggas ut video på mig framförallt under träning och tävling. Se nedan en video när jag testa 2014 nya tävlingsdräkt från Scott Sport.

Träningen rulla faktiskt på ganska bra hade lite krångel med min rygg och har det fortfarande men peppa, peppa ta i trä det känns bättre! Snart börjar nedräkningen till lägret i LA. Den 4 Mars bär det av!

Dagen till ära har jag faktiskt varit med i ett reportage i SMP (lokal tidning). Där skrivs det om min satsning som idrottande samt mitt yrke som Personlig tränare och Kostrådgivare.

Nu är det dags att sätta sig på hojen för några timmar härligt arbete :)

En video från föra veckans träning där jag testade ny tävlingsdräkten från Scott sport, riktigt gå känsla!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-02-19 08:03< Nyare inläggÄldre inlägg >
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser