Ulrika Eriksson | Runner's World + Triathlon
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Ulrika Eriksson

Spring för en sällsynt god sak!!!!!!!!

Tänk att du har ett barn med särskilda behov ett handikapp eller en svår diagnos. Hur skulle det påverka din vardag och ditt liv. Detta barn har svårt att röra sig självt och behöver hjälp med att klä på sig, matas och gå på toaletten. Barnet kan inte springa eller gå utan sitter i en specialanpassad rullstol och behöver din hjälp, assistans samt närvaro dygnet runt. Tänk att barnet växer upp och ser sina jämnåriga utvecklas och börjar klara av dessa saker själva medans ditt barn alltid kommer behöva hjälp för sina grundläggande behov.  Vi glömmer så ofta bort hur lyckligt lottade vi är som kan vara ute och träna och röra oss obehindrat, sväva fram över marken med ett härligt löpsteg eller korsa en vatten yta med perfekt skär. Vi glömmer hur lyckligt lottade vi är  med våra atletiska kroppar som kan prestera under tuffa hårda förhållanden som en ironman kräver.

Jag har i veckan fått ett väldigt värdefullt och hedrande uppdrag att få medverka som ambassadör för  Ågrenska inför Göteborgsvarvet. Ågrenska är en plats där familjer med barn som har någon form av diagnos kan få ett andrum i vardagen, där barnet kan få möjlighet att få komma nära naturen, havet och en vacker omgivning anpassat efter deras behov. Där föräldrar kan få träffa andra föräldrar och utbyta erfarenheter och känna stöd. På Ågrenska kan mor och farföräldrar eller andra närstående få utbildning i om diagnosen och behov. Syskon kan mötas och se att det finns fler annorlunda familjer och stärkas i sin roll som syster eller bror. Här är en plats där det finns mycket värme och där alla är sedda oavsett handikapp.

Göteborgsvarvet är slutsålt för längesedan men det finns platser kvar i Ågrenskas startgrupp där du förutom att få springa i en fantastiskt kul löpartävling oxå bidrar till att denna verksamhet som oavkortat lever på bidrag kan fortsätta stärka familjer och sprida kunskap. 

Har du redan i dag en nummerlapp så kan du faktiskt uppgradera dig och medverka i Ågrenskas insamling. Detta kan vara ett sätt att faktiskt få starta i ett bättre startled då Ågrenska startar som led 12. Men du som springer i de främsta leden kan även du springa för Ågrenska. Gör som jag, Anna Spolander,  Ingmar Allen och Ted Ås.

 SPRING FÖR ÅGRENSKA

Anmälan och läser mer gör du här!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-12-18 14:21


Annons

Plötsligt händer det!!!

Jag har ju haft det tufft att hänga med min man och kompisar på MTB i skogen. Jag är ur feg och tycker allt är läskigt framförallt när det går nedför och är knöligt. Jag har en hemlig dröm om att kunna susa fram som de och framförallt kunna prestera på sommarens Xterra tävling.

Men i dag hände det, idag fick jag en uns självförtroende och klarade hinder efter hinder och kunde till och med stålsätta mig att sitta kvar på cykeln nedför. Kursen som vi hade på Team snabbare tidigare i höstas har gett resultat . Oscar Olsson lärde mig balans, backteknik och hur man ska tänka vid olika situationer , kursen har sjunkit in och kom verkligen till användning idag.

26 mtb cyklister var idag med på IFK Rigors nybörjartur. Skogen vi cyklade i var som trolsk med mjuka puffiga mosskuddar, mjukt barrgolv och stolta granpelare som maffigt letade sig genom diset som täckte himlen.  Min cykel var på bästa humör och allt flöt fantastiskt bra, jag njöt till fullo.  Det pirrade i magen och jag tjoade högt när jag klarade en riktigt brant och trixig nedförsbacke. Vilken lycka. Idag kunde jag hänga med Mattias och jag fick verkligen en nytändning.

Jag har en fantastisk utvecklingskurva att se fram emot eftersom jag är så ny på området att varje tamptag i skogen kan ses som ett framsteg. Det är otroligt nyttigt att gå ur komfortzonen och prova nya saker och för mig som cyklat asfalt i alla år är det ju ändå lite knäckande att inte kunna fräsa på så som jag vill i skogarna utan har halkat ner från ”trygg och erfaren” till ”ny och osäker” och blickar beundrande på de som tillhör de ”trygga erfarna” som smidiga mjuka väsen bara glider fram genom skogen utan att tveka.

Nu har jag beställt armbågsskydd, knäskydd, nya glasögon, bokat in teknikkurs steg 2 och bara längtar till nästa tur i skogarna. Jag sak också bli ”trygg och erfaren”

Tack för idag alla som var med och framföralt de trevliga ledarna som även bjöd på go värmande glögg efteråt.  Tjohoo på torsdag kör vi igen.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-12-14 16:56


Julegodis för cykelturen

Jag fullkomligt älskar julen och alla smarriga recept som dyker upp här och var. Matlagning ser jag bara som något nödvändigt ont men att få stå i köket och baka det är min passion.  Sist bakade jag lite cykelmums men som även funkar super till julgodis. Det går supersnabbt och är jätte gott.

Principen är enkel du tager vad du haver i nötter, frön och russin häller ner det i smält choklad och brer ut på en plåt för att låta det stelna.  Välj gärna en choklad av god kvalité med hög kakaohalt. När allt stelnat bryter du lagom stora flan och lägger i en burk som med fördel förvaras i kylen.

Ska du ta med dessa  ”flan” på cykelturen tar du bara lite plastfolie runt varje bit eller lägger dem i en plastpåse. Dessa fungerar inte att ta med till solsemestern då de smälter rätt fort men att ha dem i en ytterficka på cykelturen funkar utmärkt.

Cyklar du långturer och är van vid fika stopp som kan vara svåra att få till under vintern eftersom alla härliga sommar cafe´n stängt. Rekommenderar jag att blanda antingen varm saft eller om det är riktigt kallt ute varmchoklad i vattenflaskan och stoppa ner en lussekatt i bakfickan. Det är riktig cykelfika det och kan göra vintercykligen till en njutning.

Vi ses på vägarna

Nedan lite tips från midnattsloppet. Så klär du dig bäst som morden löpartomte.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-12-06 08:00


Jag känner livet i mig

Ibland är min självkänsla helt under isen jag hamnar i dåliga tankemönster om mig själv, där jag trycker ner mig själv, talar om för mig att jag inte duger och tycker alla andra är mycket bättre å duktigare än mig. Jag får olust och vill helst bara ligga under täcket. Jag tappar fotfästet helt och blir som en anorektiker som i sin sjukdomsbild inte kan se verkligheten utan skapar mig en egen verklighet som inte finns i spegeln.  Jag blir livrädd för att göra fel eller sticka ut och framförallt råka trampa på någons tår. Allt kan sammanfattas  i ett enda ord prestationsångest.  Att denna känsla som byggs upp inom mig kan göra mig så handlingsförlamad och ställd. Prestationsångest lider vi nog mer eller mindre av vi som idrottar, det kan vara någons drivkraft och någon annans förfall men det är nästan aldrig någon som vågar ta upp det till en diskussion. Rädda för att visa sig svaga eller rädda för att misslyckas även jag.

När jag var yngre tog det mig väldigt hårt när jag enligt mig själv misslyckades. Jag kunde gräva ner mig helt och mådde stundtals väldigt dåligt. Jag var inte rädd för att komma sist utan rädd för att inte våga ge det där lilla sista. Jag var helt enkelt rädd för att vinna. Jag gav upp i en spurt strid innan den ens hade börjat och tänkte tankar som att den jag tävlade emot var mycket starkare, snabbare å snyggare än mig och att jag inte var tillräckligt stark, snabb och snygg för att kunna ge henne en match . Så utan att kämpa hade jag redan givit upp. Ibland var det så hemskt att jag kunde läsa en startlista och bara genom att se vissas namn gav jag upp innan jag ens kommit till start. Ur dumt, men jag tror faktiskt ni är några som läser detta som kan känna igen sig och hoppas kunna stötta er genom att ta upp det.

Det är så lätt att tappa fotfästet och jag tror dagens ekorrhjul kan vara en bidragande orsak. Idag  lever vi i en värld där allt går fortare och fortare och vi har allt fler tekniska prylar , tester  som talar om för oss hur vi mår, ska vara eller  prestera. Vi är hela tiden i online och uppkopplade. Ekorrhjulet spinner på okontrollerat och vår psykiska ohälsa blir allt sämre. Vi oroar oss för både det ena och det andra och ställer sjuka krav på oss själva.

Jag blir så arg på mig själv när jag hamnar i denna grop av ältande, oro och prestationsångest. Jag vill bara skrika STOPP och har faktiskt med åldern lärt mig vakna till i ekorrhjulet och kliva ur gropen.

Jag har med tiden hittat verktyg som gör att jag kan ta ett steg tillbaka och se allt med ro, Jag njuter idag av att tävla och har fått sunda tävlingshorn och värderingar.  Men jag måste hela tiden jobba med att inte falla för långt ner i gropen.

Idag på min Löprunda lyssnade jag på Maraton poden som gästades av Markus Torgnyby och blev så sjukt inspirerad och glad. För er som inte känner till löpar Markus gjorde han en extrem revolt mot det snurrande hjulet och flyttade ut i en hydda i skogen.  Men det var inte det som gjorde mig så glad utan det var hans sätt att se på livet.  Jag fick mig en tankeställare och vaknade till, sorterade bort alla stressande tankar, stängde av telefonen och lät mig bara vara i mina löparskor ute i naturen.  Vilken energikick.

Jag kände livet i mig

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2014-12-05 12:41


Våtdräktsdjungeln Del 2

Swim run har ju blivit superhett och det bara poppar upp nya tävlingar. Det ska bli spännande och se i fall fler märken och modeller kommer ut på marknaden inriktade på swimrun. Tänk er special funktioner så som extra flytförmåga inbyggt, smart förvaring och vätskeblåsa. Tänk er en lina som åker in i dräkten automatisk när den hakas av från sin lagkamrat. Snabbfunktioner för att ta av och på dräkten…. Ja. här är det bara fantasin som sätter gränser och jag tror vi snart ser en spännande utveckling  kring swimrun och dess utrustning.  Vad skulle du vilja ha funktioner på din dröm dräkt?

Swimrun kräver sin tanke och sitt förarbete kring utrustningen. Eftersom du både springer och simmar i din dräkt så finns det ett par saker den behöver leva upp till. Bla måste den vara smidig att röra sig i både på land och i vattnet, den ska vara lätt att ta av och på, samt ge dig rätt flytkraft i vattnet.

Du skapar lätt en egen swimrundräkt genom att klippa en vanlig simvåtdräkt som har långa armar och ben. Gå inte på nitlotten att köpa en surfdräkt med korta armar och ben. Den dräkten tar in alldelens för mycket vatten som gör att du sjunker plus att den inte är smidig i axlarna. En surfdräkt är gjord för frusna surfare eller en och annan vattenskidsåkare inte en swimrun atlet. Det du vill ha är en smidigt lätt dräkt som ger dig mycket flytkraft och flexibilitet i axlarna.

Så ta på dig din dräkt som du tänkt klippa, markera dina ”klipp” och sätt markeringarna strax nedanför där du vill att dräkten ska sluta eftersom dräkten ”drar upp sig” efter att du klippt. Var noga med att inte klippa för kort eftersom  du också då tappar dräktens flytförmåga  i benen.  Jag skulle rekommendera att klippa precis ovan knät för att lämna utrymme för knäleden vid löpningen men behålla så mycket dräkt på benen som möjligt. Ett tips vid benklippet är att där dräkten slutar i knävecket klippa som en sur mun för att ytterligare skapa utrymme för knäleden vid löpmomentet. Armarna klipper du ca femcentimeter ovanför armbågen.

Prova dräkten in action och justera om det skulle behövas.

Detta är min första våtdräkt som fått lite färgglada markeringar för att jag skulle synas bättre i vågorna. Den blev sedan min första swimrundräkt som nu pensionerat sig för längesedan men kul har vi haft i hop dräkten å jag.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-11-30 20:55< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Ulrika Eriksson


Det handlar om att våga, prova nya möjligheter, ta chansen när den kommer. Jag antar min egen utmaning: Nå toppen inom triathlon, göra mitt bästa och inspirera andra att våga ta chansen och utmana sig själva. Läs mer på www.triullis.se Min Twitter är det ni ser här nere:

Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Få vårt nyhetsbrev!


Annonser